Criza energetică lovește puternic piața de aluminiu și zinc: produsele sunt mai puține și mai scumpe

Criza energetică lovește puternic piața de aluminiu și zinc: produsele sunt mai puține și mai scumpe
scris 18 ian 2022

Un grup important de producători de metale din Europa a cerut politicienilor de pe continent să adopte un pachet de măsuri, inclusiv ajutoare de stat și accesarea rezervelor naționale de gaze, pentru a atenua criza energetică regională și a evita noi închideri de topitorii, transmite Bloomberg.

Eurometaux, asociație care regrupează companii precum Glencore Plc, Rio Tinto Group și Norsk Hydro, a trimis o scrisoare Comisiei Europene în care avertizează că mai mulți producători ar putea fi forțați să reducă producția sau să-și închidă uzinele fără sprijin suplimentar pentru a proteja topitoriile de creșterea costurilor cu energia.

Microsoft preia Activision Blizzard, cu titluri precum Call of Duty sau Warcraft, pentru circa 69 de miliarde de dolari. Cea mai mare achiziție din istoria companiei CITEȘTE ȘI Microsoft preia Activision Blizzard, cu titluri precum Call of Duty sau Warcraft, pentru circa 69 de miliarde de dolari. Cea mai mare achiziție din istoria companiei

Producătorii de aluminiu și zinc au fost în special afectați de creșterea prețurilor la gaze și electricitate, în ultimele luni, confruntându-se cu reducerea producției și închiderea unităților, ceea ce a dus la majorarea prețurilor produselor. Deja producătorii de aluminiu au redus capacitatea de producție cu aproximativ 650.000 tone din cauza crizei, echivalentul a 30% din totalul producției europene, susține Eurometaux, scrie Agerpres.

Pentru reducerea costurilor, organizația solicită folosirea rezervelor naționale de gaze pentru stabilizarea pieței și măsuri pentru a se asigura că prețul carbonului nu urcă excesiv de mult sau prea rapid.

De asemenea, Eurometaux cere oficialilor UE să dezvolte rapid un cadru privind ajutorul de stat pentru a furniza sprijin suplimentar pe termen scurt, similar cu măsurile temporare adoptate în timpul pandemiei.

"Fără acțiuni decisive ale UE și alte statelor membre, există riscul real al reducerii suplimentare a producției sau al închiderii uzinelor în sectorul nostru, în detrimentul obiectivelor strategice europene de autonomie. Acum sunt necesare măsuri suplimentare de sprijin, care să stopeze impactul actualei crize și să evite repetarea situației în următorii ani", susține Eurometaux.

În România, Alro Slatina a anunțat în decembrie că își va diminua în 2022 activitatea de producție a aluminiului primar, din cauza situației de pe piețele de energie și gaze, dar va implementa măsuri tehnologice care să permită o repornire rapidă și eficientă atunci când condițiile din sectorul de energie vor reveni la normal. 

viewscnt
Afla mai multe despre
criza energetică
zinc