Ucraina își scoate la vânzare companiile de stat, la prețuri mici, pentru a face rost de bani

Ucraina își scoate la vânzare companiile de stat, la prețuri mici, pentru a face rost de bani
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 apr 2023

Ucraina se pregătește să vândă mari companii de stat, inclusiv de utilități și uzine metalurgice, la prețuri mici, pentru a-și consolida bugetul dependent de ajutoare și pentru a pune capăt, pe de altă parte, deceniilor de practici postcomuniste de corupție și proastă gestionare, care au subminat economia, relatează Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Dacă măsura va fi aprobată de Parlament, Ucraina ar putea câștiga peste 400 de milioane de dolari, în cel mai bun caz, prin vânzarea companiilor de utilități și a celor siderurgice, precum și a unui producător de îngrășăminte și a unui producător de insulină. Alte 190 de milioane de dolari pot veni din închirierea de terenuri agricole, a declarat Rustem Umerov, șeful Fondului Proprietății de Stat din Ucraina (PSFMU), într-un interviu acordat Bloomberg, arată news.ro.

Veniturile salariale ale CEO-ului Exxon, în creștere cu peste 50%. 1 miliard de dolari din cele 9 aduse de strategia de optimizare a portofoliului gigantului american a provenit de la Romgaz CITEȘTE ȘI Veniturile salariale ale CEO-ului Exxon, în creștere cu peste 50%. 1 miliard de dolari din cele 9 aduse de strategia de optimizare a portofoliului gigantului american a provenit de la Romgaz

El a recunoscut că puțini oameni ar vrea să investească într-o țară aflată în război, dar i-a îndemnat pe potențialii investitori să se gândească la Ucraina ca la o investiție de viitor, ce s-ar putea dovedi de 20 de ori mai profitabilă decât pare în prezent.

"Dacă nu le vindem anul acesta, anul viitor valoarea companiilor va fi doar imobiliară, iar anul următor doar terenul pe care se află" va mai putea fi valorificat, a recunoscut Umerov.

Printre companiile ce ar putea fi privatizate se numără producătorul de amoniac Odeski Priportovi Zavod, producătorul de titan United Mining și Uzina de titan-magneziu de la Zaporojie, producătorul de insulină Indar și producătorul de energie Centrenergo PJSC.

Astfel, Ucraina caută investitori suficient de curajoși care pariază pe faptul că va reuși să respingă invazia Rusiei, iar pentru aceasta are un discurs simplu: un risc ridicat poate oferi o recompensă mare, scrie Bloomberg.

Guvernul elvețian își justifică în fața Parlamentului rolul în preluarea Credit Suisse CITEȘTE ȘI Guvernul elvețian își justifică în fața Parlamentului rolul în preluarea Credit Suisse

"Există piețe emergente și există o piață de urgență, iar ca piață de urgență, noi suntem unici", a declarat Umerov.

Oficialul, în vârstă de 41 de ani, este a opta persoană care preia conducerea Fondului Proprietății de Stat de când a fost răsturnat guvernul pro-rus al lui Viktor Ianukovici, în 2014. Are o sarcină dificilă. Niciunul dintre predecesorii săi nu a reușit să atingă obiectivul de a vinde mari părți din economia de stat. Doi au murit prin sinucidere, se pare, în timp ce un fost președinte este anchetat pentru acuzații de deturnare de fonduri, pe care le neagă - notează Bloomberg.

Invazia Rusiei a îngreunat situația. Aproape fiecare ucrainean a pierdut un prieten, o rudă sau o persoană cunoscută în urma violențelor. Războiul a alungat din casele lor mai mult de un sfert din cei 40 de milioane de locuitori ai țării și a devastat sectoare întregi ale economiei prin distrugerea producătorilor din zonele ocupate, cum ar fi regiunea estică Donbas și orașul port Mariupol.

În timp ce guvernul se așteaptă să obțină 6 miliarde de hrivne (162 de milioane de dolari) din vânzarea companiilor de stat în acest an, Umerov spune că ar putea obține o sumă potențial de patru ori mai mare, dacă planurile de vânzare și de leasing vor putea merge mai departe. Acest lucru depinde de parlament, care trebuie mai întâi să aprobe legislația pentru a permite privatizarea companiilor mari și închirierea terenurilor agricole deținute de stat. Deputații sunt împărțiți în două tabere - pro și contra.

CONFIRMARE Hidroelectrica atacă nișa de parcuri eoliene și solare CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Hidroelectrica atacă nișa de parcuri eoliene și solare

În cazul în care parlamentul nu reușește să adopte legile necesare, alternativa ar fi ca statul să se orienteze către societăți mixte cu alte companii de stat pentru a ușura povara asupra finanțelor publice, a explicat Umarov.

O altă sursă de venituri potențiale este confiscarea companiilor din Ucraina care au legături cu Rusia, a adăugat el. Un exemplu este Sense Bank, controlată de Rusia, unul dintre cei mai mari creditori din Ucraina, pe care guvernul ar vrea să o naționalizeze.

În ciuda obstacolelor fără precedent, Umerov a declarat că Ucraina are un alt avantaj: solidaritatea investitorilor și aliaților care doresc să sprijine țara pentru alungarea Rusiei de pe teritoriul său.

viewscnt
Afla mai multe despre
ucraina
companii