UE vrea eliminarea statutului Rusiei de națiune favorizată în cadrul OMC

UE vrea eliminarea statutului Rusiei de națiune favorizată în cadrul OMC
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 mar 2022

Uniunea Europeană încearcă să elimine statutul Rusiei de națiune favorizată la Organizația Mondială a Comerțului (OMC), o măsură care ar putea duce la impunerea de taxe suplimentare de 95 miliarde de euro pe exporturile Moscovei către blocul comunitar.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară
Sancțiunile impuse deja de UE au închis o parte semnificativă a legăturilor financiare și comerciale dintre Rusia și majoritatea companiilor europene. Încetarea statutului de cea mai favorizată națiune la OMC ar crește costurile pentru companiile din UE care mai fac afaceri cu Rusia, din cauza tarifelor suplimentare.

"Ca reacție la agresiunea rusă împotriva Ucrainei, UE a adoptat sancțiuni radicale față de Rusia, care, fără îndoială, au un impact major asupra comerțului", a declarat purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Miriam Garcia Ferrer, într-un răspuns transmis prin e-mail către Bloomberg.

Prețurile materiilor prime, pe cale să bifeze cea mai mare creștere săptămânală începând cu 1960, de pe vremea când Nikita Hrușciov se afla la Kremlin CITEȘTE ȘI Prețurile materiilor prime, pe cale să bifeze cea mai mare creștere săptămânală începând cu 1960, de pe vremea când Nikita Hrușciov se afla la Kremlin

"Discutăm opțiunile pe care le avem la dispoziție în cadrul OMC. Acestea includ posibilitatea de a elimina tratamentul MFN (most favored nation – natiunea cea mai favorizată n.r.) față de Rusia, pe baza excepției de securitate națională din cadrul OMC".

Canada a anunțat deja că revocă statutul de națiune cea mai favorizată acordat Rusiei și Belarusului, astfel că importurile din cele două țări vor fi taxate cu 35%.

UE a adoptat, de asemenea, sancțiuni ample împotriva Rusiei, inclusiv interzicerea tranzacțiilor cu banca centrală rusă și eliminarea unor creditori ruși din sistemul SWIFT.

Eliminarea statutului comercial special în cadrul OMC ar izola și mai mult Moscova de UE.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
ue
uniunea europeana
omc
organizatia mondiala comert
rusia
invazie ucraina
sanctiuni rusia
taxe suplimentare
tarife export
natiunea cea mai favorizata