Rubla a atins un nou nivel scăzut record după retrogradarea ratingului

Rubla a atins un nou nivel scăzut record după retrogradarea ratingului
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 mar 2022

Rubla s-a depreciat și mai mult joi, atingând un nivel record față de dolar și euro, după ce agențiile de evaluare financiară Fitch și Moody's au retrogradat cu șase trepte ratingul Rusiei, la categoria "junk" (nerecomandat pentru investiții), spunând că sancțiunile occidentale sporesc incertitudinile privind capacitatea țării de a-și rambursa datoriile și slăbesc economia, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Joi dimineața, moneda Rusiei a coborât până la un curs de 117,50 ruble pentru un dolar și 124,10 ruble pentru un euro, depreciindu-se cu peste 10% față de dolar și cu peste 7% față de euro, scrie Agerpres.

Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis! CITEȘTE ȘI Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis!

Piețele financiare din Rusia s-au confruntat cu turbulențe semnificative, după ce forțele militare ruse au lansat o invazie pe scară largă împotriva Ucrainei - terestră, aeriană și navală - cel mai mare atac al unui stat împotriva altui stat în Europa de după cel de Al Doilea Război Mondial. Atacul a determinat Occidentul să impună sancțiuni dure Moscovei.

De când trupele ruse au intrat în 24 februarie în Ucraina, rubla s-a depreciat cu aproape 30% față de dolar, iar analiștii cred că în viitor cursul de schimb va rămâne extrem de volatil. Guvernul a ordonat exportatorilor ruși să să convertească în ruble 80% din veniturile lor în valută, pentru a sprijini moneda locală.

Tranzacțiile la Bursa de la Moscova rămân în mare parte închise joi, a patra zi de restricții ordonată de Banca Centrală a Rusiei.

Miercuri, furnizorii de indici FTSE Russell și MSCI au anunțat că vor elimina acțiunile rusești din toți indicii lor.

Emanuel Poștoacă, Nordis Group: Oferim servicii complete, la cel mai înalt standard, pentru turiști, proprietari și investitori CITEȘTE ȘI Emanuel Poștoacă, Nordis Group: Oferim servicii complete, la cel mai înalt standard, pentru turiști, proprietari și investitori

Dimitris Melas, director în cadrul MCSI, aprecia săptămâna trecută, într-un interviu acordat Reuters, că piața bursieră rusă este "neinvestibilă", după sancțiunile dure impuse de Occident și restricționarea tranzacționării de către Banca Centrală a Rusiei.

"Nu ar avea sens pentru noi să continuăm să includem valorile mobiliare rusești dacă clienții și investitorii noștri nu pot face tranzacții pe piață. Este evident pentru noi toți că este foarte dificil de tranzacționat pe piață și, de fapt, este de neinvestit în aceste zile", a explicat Melas.

Rusia are o pondere de 3,24% în indicele piețelor emergente MSCI.

viewscnt
Afla mai multe despre
rubla
bani
rusia