ULTIMA ORĂ UniCredit, Erste, Raiffeisen și Banca Transilvania au depus oferte pentru cumpărarea OTP România

ULTIMA ORĂ UniCredit, Erste, Raiffeisen și Banca Transilvania au depus oferte pentru cumpărarea OTP România
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 16 iun 2023
UniCredit, două dintre cele mai mari bănci din Austria și cel mai mare creditor din România sunt interesate să cumpere OTP Bank România, într-o tranzacție care poate evalua banca la 300 de milioane de euro sau mai mult.
Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

 
Acum, pe lângă UniCredit, Raiffeisen Bank International, Erste Group Bank și Banca Transilvania se numără printre ofertanții pentru OTP care au depus oferte.
 
Interesată este și Eximbank-Banca Românească.
 
Tranzacția poate include, de asemenea, afacerile băncii ungare în Republica Moldova. Procesul avansează acum în cea de-a doua rundă, conform Bloomberg.
Președintele Fed anticipează cel puțin două majorări de dobânzi anul acest an, în pofida unei pauze CITEȘTE ȘI Președintele Fed anticipează cel puțin două majorări de dobânzi anul acest an, în pofida unei pauze

OTP evaluează în prezent interesul potențialilor cumpărători și va decide cu privire la viitorul filialei sale din România în funcție de rezultat.

Reprezentanții Erste Bank, Raiffeisen și UniCredit au refuzat să comenteze. Contactat de Bloomberg, un purtător de cuvânt al Băncii Transilvania a refuzat să comenteze eventualele tranzacții, invocând reglementările, dar a declarat că banca "a fost întotdeauna deschisă la oportunitățile de piață". 

OTP caută să iasă din România, unde are o cotă de piață relativ mică, în pofida încercărilor de mulți ani de a efectua achiziții. Creditorul maghiar a cumpărat cu aviditate în ultimii ani omologi în regiune, cu scopul de a ajunge la o poziție de lider de piață în fiecare țară. 

OTP Bank a încercat să achiziționeze Banca Românească în 2017, însă tranzacția a fost respinsă de BNR, decizie anunțată în premieră de Profit.ro.

Ulterior, OTP Bank a încercat o strategie de creștere organică a cotei de piață și a urcat de pe locul 11 până pe 9 după active, cu o cotă de piață de aproape 3%, fiind foarte aproape de Alpha Bank.

SUA sunt nevoite să importe grâu din Europa din cauza secetei CITEȘTE ȘI SUA sunt nevoite să importe grâu din Europa din cauza secetei

De la începutul anului, banca a căzut o poziție în top, după ce Eximbank a fuzionat cu Banca Românească, pe care a cumpărat-o în locul OTP.

OTP a mai fost interesată și de achiziția Garanti BBVA România în 2020, tranzacție care ar fi adus o cotă de piață dorită de 5%, dar care nu s-a mai făcut.

Banca avea credite în sold de 14,4 miliarde de lei la finele primului trimestru, în creștere cu 4% față de aceeași perioadă din 2022. Activele totale erau de 19,2 miliarde de lei, în creștere cu 7%. Banca a înregistrat o pierdere de 24 de milioane de lei în primele trei luni ale anului, față de un profit de 34,6 milioane de lei în 2022.

Depozitele de la clientelă erau de aproape 11 miliarde de lei la finele primului trimestru, astfel că raportul credite depozite era de 125%.

Capitalurile acționarului reprezentau 2,2 miliarde de lei.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
erste
raiffeisen
unicredit