EXCLUSIV BNR a respins preluarea Băncii Românești de către OTP Bank

EXCLUSIV BNR a respins preluarea Băncii Românești de către OTP Bank
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 14 mar 2018

Tranzacția prin care OTP Bank România urma să preia Banca Românească de la Național Bank of Greece a fost respinsă de Banca Națională a României. Aprobarea cererii de autorizare de către banca centrală era condiție legală esențială, au declarat surse din piață pentru Profit.ro. Este pentru prima dată când BNR se opune unei tranzacții agreate între părți în procesul de consolidare început după criză. Tranzacția primise deja avizul Consiliului Concurenței.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată înainte pe Profit Insider

Cele două părți au așteptat o perioadă neobișnuit de îndelungată pentru obținerea avizului BNR și delegația OTP Bank venită de la Budapesta la București la începutul lunii martie nu a reușit să convingă banca centrală să dea unde verde tranzacției.

Decizia de respingere a tranzacției poate fi contestată de OTP doar într-o procedură cu Banca Națională, aducând în fața Consiliului de Administrație al BNR lămuriri sau noi elemente. cum ar fi, spre exemplu, unele legate de capital.

Contactat de Profit.ro, László Diósi, directorul executiv al OTP Bank România, a afirmat că "noi nu am primit niciun răspuns".

Transport în comun as smart as possible CITEȘTE ȘI Transport în comun as smart as possible

Sándor Csányi, directorul executiv al grupului OTP declara, la începutul lunii, într-o conferință la Budapesta, că "are o presimțire rea" în legătură cu decizia finală, poziție exprimată și de László Wolf, directorul general adjunct.

Consiliul Concurenței autorizase, la finele anului trecut, mutarea din perspectiva concentrării de piață. Potrivit legii, însă, achizițiile și fuziunile în domeniul bancar nu pot fi încheiate și fără acordul BNR.

Achiziția ar fi crescut semnificativ cota de piață a OTP Bank în România, la circa 3,7%, ceea ce ar fi dus instituția de credit în jurul locului 8 în piață, față de locul 11 la finele lui 2016.

Național Bank of Greece și OTP Bank au semnat, în 27 iunie 2017, acordul definitiv pentru vânzarea pachetului integral de acțiuni deținut de greci la Banca Românească la un preț convenit de 72 de milioane de euro, potrivit raportului aferent trimestrului trei publicat de NBG.  La momentul anunțării tranzacției, NBG preciza că va încasa 650 de milioane de euro, sumă care includea și  împrumuturile acordate subsidiarei din România.

Profit.ro anunțase anterior, în exclusivitate, că cele două părți sunt în discuții avansate pentru o posibilă tranzacție.

Banca Românească avea datorii totale (depozite, linii de credit, un împrumut subordonat de 65 de milioane de euro) de 2,3 miliarde de lei către grupul NBG la finele lui 2016 (utlimele date disponibile), sume ce ar fi trebuit să fie plătite de cumpărătorul afacerii din România.

Grecii au făcut un provizion de 95 de milioane de euro la nivelul grupului pentru că urmau să vândă afacerea din România sub valoarea contabilă.

EXCLUSIV Ruperea înțelegerii Poștă-Telekom face victime: directorul economic va fi schimbat după 6 ani CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Ruperea înțelegerii Poștă-Telekom face victime: directorul economic va fi schimbat după 6 ani

Banca Românească (doar banca) a încheiat 2016 cu un profit net de 24 de milioane de lei, după o pierdere de 4,5 milioane de lei în 2015. La nivelul grupului rezultatul net a fost de 3,7 milioane de lei, după o pierdere de 23,6 de milioane de lei în 2015.  Banca avea împrumuturi acordate de 4,46 miliarde de lei (-7% față de 2015), 86% fiind acordate persoanelor fizice. Aproape un sfert din soldul de credite era în franci elvețieni și aproape jumătate în euro.

NBG trebuie să caute acum alt cumpărător pentru afacerea din România, în condițiile în care grecii sunt obligați să se concentreze exclusiv în țara de origine, ca parte a angajamentelor asumate cu Comisia Europeană pentru bailout-urile succesive primite de la stat pe parcursul crizei economice și financiare elene.

Grupul NBG înregistra, după primele 9 luni din 2017, o pierdere de 178 de milioane de euro, în scădere de la 2,9 miliarde de euro în aceeași perioadă din 2016.

NBG a vândut, recent, și Vojvodanska banka și firma NBG Leasing din Serbia chiar către OTP, tot în pierdere. Grupul a înregistrat un câștig mic din vânzarea UBB din Bulgaria și o pierdere de 3,1 miliarde de euro din vânzarea Finansbank din Turcia.

Tranzacțiile au întărit, însă, semnificativ pozițiile de capital și de lichiditate ale grupului, care și-a redus dependența de finanțare prin fondurile de urgență de la Banca centrală a Greciei.

EXCLUSIV Andrei Dudoiu, director general adjunct al Băncii Transilvania, pleacă din bancă după 15 ani pentru proiecte personale CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Andrei Dudoiu, director general adjunct al Băncii Transilvania, pleacă din bancă după 15 ani pentru proiecte personale

Pe de altă parte, maghiarii de la OTP Bank au avut în ultimii ani planuri mari de expansiune în regiune și au făcut mai multe achiziții. Pe lângă tranzacția încheiată în Serbia la finele anului trecut, OTP a mai cumpărat și Splitska Banka în Croația de la Societe Generale.

Grupul ungar a fost și în competiție cu Banca Transilvania pentru preluarea Bancpost, însă s-a retras din cursă, motivând că dorește să aștepte finalizarea tranzacției cu Banca Românească.

OTP a raportat la Budapesta un profit record în 2017 de 912 milioane de euro, în creștere cu 41% față de anul anterior.

OTP Bank România a încheiat anul trecut cu un profit net de 45 de milioane de lei (9,8 milioane de euro), în creștere cu 88% față de 2016.

Portofoliul creditelor, ajustat cu efectul cursului de schimb valutar, a crescut cu 8% în 2017. În același timp, rata creditelor neperformante a scăzut la 13,5% la sfârșitul lui 2017 (-3,9 puncte procentuale de la an la an), dar rămâne semnificativ peste media sistemului de 6,4%

Banca-mamă a majorat capitalul sucursalei din România cu 125 milioane de lei (27 milioane euro) anul trecut, însă rata de adecvare a capitalului băncii a rămas nemișcată la nivelul de 14,5%, chiar și după adiția de capital.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca romaneasca
otp bank
tranzactie banca romaneasca otp
bnr