ULTIMA ORĂ BCE a majorat din nou dobânzile. Ciclul istoric de înăsprire monetară, fără precedent, s-ar putea apropia de final

ULTIMA ORĂ BCE a majorat din nou dobânzile. Ciclul istoric de înăsprire monetară, fără precedent, s-ar putea apropia de final
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 15 iun 2023

Banca Centrală Europeană (BCE) a majorat astăzi dobânda de politică monetară, pentru a opta oară la rând. Aceasta ar putea fi penultima majorare din acest ciclu fără precedent de înăsprire monetară, consideră analiștii citați de Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Consiliul guvernatorilor a decis să majoreze cu 25 puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE. În consecință, rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit vor crește la 4,00%, 4,25% și, respectiv, 3,50% începând cu data de 21 iunie 2023.

FOTO CONFIRMARE Idea Bank se transformă în bancă 100% digitală. Profit.ro anunța în urmă cu un an că banca își părăsește propriile sedii. „Sucursala de oriunde”. Mesajul către clienți CITEȘTE ȘI FOTO CONFIRMARE Idea Bank se transformă în bancă 100% digitală. Profit.ro anunța în urmă cu un an că banca își părăsește propriile sedii. „Sucursala de oriunde”. Mesajul către clienți

„Inflația s-a redus, dar este proiectată să se mențină prea ridicată pe o perioadă prea îndelungată. Consiliul guvernatorilor este hotărât să asigure revenirea la momentul oportun a inflației la nivelul țintei sale de 2% pe termen mediu. Prin urmare, a decis astăzi să majoreze cu 25 puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE”, se arată în decizia instituției.

Majorarea reflectă, astfel, evaluarea actualizată a Consiliului guvernatorilor privind perspectivele inflației și dinamica inflației de bază. Conform proiecțiilor macroeconomice din luna iunie, experții Eurosistemului estimează că inflația totală se va situa, în medie, la 5,4% în 2023, la 3% în 2024 și la 2,2% în 2025. Indicatorii presiunilor inflaționiste la nivelul inflației de bază se mențin ridicați, deși unii prezintă primele indicii de temperare. Experții și-au revizuit în sens ascendent proiecțiile privind inflația exclusiv produse energetice și alimente, îndeosebi pentru anul acesta și pentru anul viitor, pe seama evoluțiilor anterioare peste așteptări și a implicațiilor pieței robuste a forței de muncă asupra ritmului dezinflației.

Aceștia consideră, în prezent, că inflația exclusiv produse energetice și alimente va ajunge la 5,1% în 2023, urmând să se reducă la 3,0% în 2024 și 2,3% în 2025. Experții și-au redus ușor proiecțiile privind creșterea economică pentru anul acesta și pentru anul viitor. Aceștia anticipează, în prezent, o creștere economică de 0,9% în 2023, de 1,5% în 2024 și de 1,6% în 2025.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
dobanda
dobanzi