Un nou motiv de îngrijorare pentru scumpirea alimentelor

Un nou motiv de îngrijorare pentru scumpirea alimentelor
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 oct 2021

Prețul îngrășămintelor în Europa urmează să crească și mai mult, o nouă sursă de îngrijorare că majorarea costurilor cu producția de alimente ar putea stimula și mai mult inflația, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Un indicator de referință în Europa Occidentală pentru prețul amoniacului, din care se produce îngrășământul pe bază de azot, a urcat până la 910 de dolari pe tonă, cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani, arată Agerpres.

Construirea unui site web - trei pași pentru un start bun CITEȘTE ȘI Construirea unui site web - trei pași pentru un start bun

Europa a fost lovită de criza gazelor naturale, care a forțat mai multe fabrici producătoare de îngrășăminte pe bază de azot să limiteze sau să oprească producția, inclusiv firme precum Yara International ASA din Norvegia și cel mai important producător european de chimicale, grupul german BASF SE. Gazele naturale reprezintă 80% din costul producției de îngrășăminte, iar în prezent prețurile sunt de patru și chiar cinci ori mai mari decât nivelul normal, potrivit grupului Fertilizers Europe.

Fermierii europeni sunt deja îngrijorați că nu vor avea suficiente îngrășăminte la primăvară. Orice deficit în aprovizionarea cu îngrășăminte riscă să limiteze cantitatea și calitatea producției agricole în Uniunea Europeană, cel mai mare exportator mondial de grâu și un important furnizor de orz. De asemenea, orice diminuare a producției agricole ar putea genera îngrijorări cu privire la creșterea prețurilor la alimente.

Cele mai mari amenințări informatice pentru companii CITEȘTE ȘI Cele mai mari amenințări informatice pentru companii

În America de Nord, prețul de referință la îngrășăminte a crescut vineri cu 0,4% până la 1.017,87 dolari pentru o tonă scurtă (907,185 kg), în apropiere de nivelul record atins la începutul acestei luni.

Fermierii americani au început deja să reducă utilizarea de îngrășăminte, iar retailerii cumpără acum numai ce au nevoie în viitorul apropiat, spune Alexis Maxwell, analist la Green Markets. Potrivit acestuia, goana pentru cumpărarea de îngrășăminte pentru primăvara nu va începe până în februarie.

viewscnt
Afla mai multe despre
alimente
scumpire