UniCredit și BNP, printre băncile europene care au în vedere recompense record de 28 de miliarde de euro

UniCredit și BNP, printre băncile europene care au în vedere recompense record de 28 de miliarde de euro
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 ian 2022

Cele mai importante bănci europene, inclusiv BNP Paribas SA și UniCredit SpA, intenționează să își recompenseze investitorii cu sume record în lunile următoare, în încercarea de a susține prețul acțiunilor lor pe fondul incertitudinilor cu privire la evoluția cifrei de afaceri și perspectivele economice, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Nouă dintre cele mai mari bănci din zona euro urmează să plătească dividende și să răscumpere acțiuni în valoare de 27,8 miliarde euro în lunile următoare, adică mai mult decât maximele atinse înaintea crizei financiare din 2008, potrivit calculelor analiștilor de la Bloomberg. Pentru investitori asta este o veste bună după mai mulți ani de randamente modeste și restricții introduse în perioada pandemiei de către organismele de reglementare cu privire la dividendele plătite de bănci, scrie Agerpres.

ANALIZĂ Cum a intrat Europa ca un somnambul într-o criză energetică ce poate ține mulți ani CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Cum a intrat Europa ca un somnambul într-o criză energetică ce poate ține mulți ani

"Piețele știu că aceste recompense nu se vor repeta și că băncile se confruntă în continuare cu un mediu foarte complicat. UniCredit și BNP au decis să susțină prețul acțiunilor lor și să introducă un plafon. Este un argument robust pentru investitori dar cu toate acestea adoptă în continuare o strategie defensivă", susține Romain Boscher, director de investiții în acțiuni la Fidelity International.

În 2021, băncile din Europa au profitat de faptul că pandemia a stimulat tranzacțiile cu acțiuni și fuziunile și achizițiile, în timp ce sprijinul oferit de guverne a evitat un val de falimente.

Luna trecută, UniCredit a dezvăluit unul dintre cele mai ambițioase planuri de recompensare a acționarilor. Conform acestui plan, UniCredit și-a propus să își majoreze profitul net cu o medie de 10% pe an, până la 4,5 miliarde de euro în 2024, și, de asemenea, să își recompenseze acționarii cu cel puțin 16 miliarde de euro în următorii trei ani, adică aproape toate profiturile generate în acea perioadă.

În paralel, BNP Paribas a anunțat că va utiliza sumele rezultate de pe urma vânzării divizie sale din SUA pentru a finanța răscumpărări de acțiuni, creșterea organică, investiții în tehnologie și achiziții îndrăznețe.

Mai multe alte bănci europene importante intenționează să organizeze lunile acestea reuniuni cu investitori iar planurile celor de la UniCredit ar putea să le preseze să distribuie acționarilor o cotă mai mare din profit.

Analiștii de la JPMorgan Chase & Co. se așteaptă la dividende mai mari din partea Intesa Sanpaolo SpA, ABN Amro Bank NV, ING Groep NV, KBC Group NV, CaixaBank SA și Bankinter SA. Cu toate acestea, planurile celor de la UniCredit "ar constitui o excepție și nu ceva normal pentru sectorul bancar european la acest moment", au apreciat analiștii de la JPMorgan Chase & Co. într-un raport publicat luna trecută.

viewscnt
Afla mai multe despre
unicredit
bnp