UPDATE Siemens Energy poartă discuții cu guvernul german pentru garanții de stat. Cădere record pe bursă

UPDATE Siemens Energy poartă discuții cu guvernul german pentru garanții de stat. Cădere record pe bursă
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 26 oct 2023

Siemens Energy poartă discuții cu guvernul german în vederea obținerii de garanții de stat, în timp ce încearcă să își consolideze unitatea de turbine eoliene, aflată în dificultate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

UPDATE ora 14:50 Acțiunile Siemens Energy s-au corectat cu până la 40% pe bursa de la Frankfurt, cea mai mare scădere intraday de la listarea companiei, atingând un preț minim record de 6,4 euro.

De asemenea, este cea mai mare scădere pentru o acțiune din indicele DAX de la prăbușirea Wirecard, în iunie 2020.

Chevron plătește 53 miliarde dolari pentru rivalul Hess. A doua preluare majoră din industria petrolieră americană de la începutul lunii CITEȘTE ȘI Chevron plătește 53 miliarde dolari pentru rivalul Hess. A doua preluare majoră din industria petrolieră americană de la începutul lunii

Scăderea acțiunilor a declanșat mai multe opriri de la tranzacționare și a șters aproximativ 3,4 miliarde de euro din capitalizarea de piață a Siemens Energy.

În jurul orei 14:50 (ora României), titlurile Siemens Energy erau cotate la 7 euro, cu 34,3% sub referința de miercuri.

Știrea inițială

Compania a declarat, într-un comunicat, că se așteaptă ca pierderile nete și ieșirile de numerar să depășească previziunile pieței în acest an, deoarece unitatea sa Siemens Gamesa a încetat să mai accepte noi contracte pentru anumite platforme onshore.

Ca urmare, compania are nevoie de garanții pentru a putea prelua proiecte mai mari, în special la divizia sa de gaze și energie. Compania nu are probleme acute de lichiditate, dar Siemens AG, care deține aproximativ un sfert din Siemens Energy, nu dorește să ofere garanții suplimentare, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune, citate de Bloomberg.

GRAFICE Acțiunile fintech europene se prăbușesc, pe fondul îngrijorărilor legate de încetinirea economiilor CITEȘTE ȘI GRAFICE Acțiunile fintech europene se prăbușesc, pe fondul îngrijorărilor legate de încetinirea economiilor

Acțiunile Siemens Energy s-au prăbușit cu până la 32% în tranzacțiile de joi, cea mai mare scădere intraday din iunie. Acțiunile au pierdut aproximativ 59% din valoare de la începutul anului.

"Consiliul de administrație evaluează diverse măsuri pentru a consolida bilanțul Siemens Energy și poartă discuții preliminare cu diferite părți interesate, inclusiv parteneri bancari și guvernul german, pentru a asigura accesul la un volum tot mai mare de garanții necesare pentru a facilita creșterea puternică anticipată", a declarat compania. 

Un purtător de cuvânt al Ministerului german al Economiei a refuzat să comenteze informațiile.

Siemens Energy încearcă să treacă peste ceea ce s-a transformat într-unul dintre cele mai mari dezastre industriale din Germania. În august, compania a declarat că problemele tot mai mari legate de turbinele care funcționează defectuos și contractele neprofitabile vor duce compania la o pierdere netă de 4,5 miliarde de euro în acest an.

Siemens Energy s-a confruntat mulți ani cu probleme la divizia sa eoliană, care a înregistrat pierderi din cauza creșterii prețurilor oțelului și ale altor materiale-cheie, precum și pe fondul unor probleme tehnice la turbinele sale eoliene. În schimb, diviziile de turbine cu gaz și de tehnologii de rețea ale companiei au profitat de creșterea cererii de energie mai curată.

Problemele de la Siemens Gamesa au fost o povară pentru compania-mamă o lungă perioadă, ceea ce a determinat Siemens Energy să preia controlul total al afacerii, pe care a deținut-o anterior împreună cu spaniolii de la Gamesa Corporacion Tecnologica.

Descoperirea unor componente defecte la Siemens Gamesa în ianuarie a costat deja Siemens Energy aproape o jumătate de miliard de euro.

Din cauza pierderilor, Siemens Energy se teme că va avea dificultăți în a obține garanții de la bănci și a contactat guvernul și grupul-mamă Siemens pentru a obține un cadru de garantare, potrivit săptămânalului german de știri economice WirtschaftsWoche, citat de Reuters.

WirtschaftsWoche a relatat că Siemens Energy vrea să obțină garanții de până la 15 miliarde de euro.

Statul german și-ar asuma răspunderea pentru 80% dintr-o tranșă inițială de finanțare de 10 miliarde de euro, în timp ce băncile ar fi responsabile pentru restul de 20%, conform publicației germane.

viewscnt
Afla mai multe despre
siemens energy
siemens gamesa renewable energy
prabusire actiuni
garantii de stat siemens