Fondurile europene reprezintă o oportunitate majoră pentru dezvoltarea României, tot mai multe programe urmând a fi lansate în perioada următoare.
„Vine o avalanșă de programe acum. Oarecum, Guvernul României este obligat de către Comisia Europeană să lanseze cât mai multe programe și unele dintre ele să le consume până la sfârșitul lui 2024. Dacă luăm în calcul ciclul derulării, elaborării și evaluării unui proiect, ne dăm seama că, dacă nu ne grăbim, și până la sfârșitul acestui an nu lansăm ghiduri, nu avem nicio șansă să implementăm și să raportăm cu succes la Comisia Europeană. Guvernul are de raportat anumiți indicatori economici vizavi de folosirea acestor fonduri europene”, a spus, la PROFIT NEWS TV, Petru Luhan, expert fonduri europene și fost europarlamentar.
În momentul de față, există fonduri europene care acoperă o întreagă gamă de necesități, atât pentru companiile mai mici, cât și pentru cele care au deja planuri de investiții mai mari.
„România are, începând cu anul acesta, o șansă uriașa de a se dezvolta pe baza celor peste 83 de miliarde de euro care ne vin de la Bruxelles, la care se adaugă și fondurile europene pentru energie”, mai spune acesta.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Spre exemplu, companiile pot accesa 500.000 de lei per proiect nerambursabili prin Programul Național Multianual de Microindustrializare.
„Adică, codurile CAEN 1,2 și 3 din nomenclator beneficiază de 500.000 de lei per proiect, care reprezintă 85% din valoarea totală a proiectului, la care se adaugă cei 15% contribuție proprie”, precizează Petru Luhan.
Prin acest program se poate finanța achiziția de echipamente, mașini, unelte, utilaje, chiar și imobile, dotarea cu mobilier și echipamente electrice și electronice. Tot în cadrul acestui program, beneficiarii pot finanța și achiziția de autovehicule.
„Dacă achiziționăm o mașină normală, putem folosi 85% din valoarea eligibilă a mașinii respective pentru a o achiziționa. În schimb, o mașină electrică o cumpărăm 100% cu bani europeni nerambursabili. Aici putem achiziționa și o mașină pentru administrativ, adică pentru manager, director economic, dacă îndeplinește aceste condiții. Apoi, orice tip de software, licențe sunt eligibile în cadrul acestui program și se pot achiziționa până la valoarea de 25.000 de euro”, explică fostul europarlamentar.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Petru Luhan, Expert Fonduri Europene – fost europarlamentar: Acțiunea 4.1.1 – POC reprezintă o șansă uriașă pentru cei care au necesități în zona de investiții. Nu sunt acoperite costurile operaționaleMai mult decât atât, acest program oferă finanțare și pentru salariile a 1-2 angajați pe o perioadă de doi ani, de la momentul finalizării implementării proiectului.
„Adică, după ce am finalizat achiziția de echipamente, mobilier, software etc, și avem proces verbal de finalizare implementare proiect, din momentul respectiv se numără cei doi ani pentru care voi primi și bani pentru salariații respectivi. Avem obligativitatea de a-l ține angajat pe o perioadă de minim 2 ani. Mai sunt eligibile și costurile cu capitalul, adică costurile de creditare pentru cofinanțare, ceea ce nu era eligibil pe celelalte programe”, mai spune Petru Luhan.
Sunt eligibile doar firmele înființate până pe 31 decembrie 2019, cu un cod CAEN acreditat până la aceeași dată.
După obținerea finanțării, firmele au obligația de a menține pentru o perioadă de minim doi ani de zile investiția.
„Adică antreprenorii pot să vândă firma cu totul, pot înstrăina acțiuni din firmă, dar nu pot înstrăina cele achiziționate folosind fonduri europene nerambursabile de pe firmă. Trebuie să rămână minim 2 ani în bilanțul lor. Cel care cumpără în acest interval acea firmă trebuie să își asume toate obligațiile contractuale prevăzute în contractul cu Ministerul Antreprenoriatului și Turismului”, precizează acesta.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Petru Luhan, Expert Fonduri europene - fost europarlamentar, despre Start-Up Nation: Rata de eșec, destul de mică și în permanentă scădere. De preferat însă este ca cei interesați să apeleze la un consultant. Doar 0 -10% cofinanțareaEl adaugă că și un beneficiar fără un cash flow favorabil poate să aplice pe acest program dacă firma nu este în dificultate.
„Dar nicidecum nu este cerut ca firma să aibă fie o cifră de afaceri mare sau un profit mare în anii trecuți. Oricine care are o idee de modernizare cu un cod CAEN acreditat, poate să aplice pe acest program. Este un program extrem de facil, ușor de accesat, care acoperă aproape toată gama de cheltuieli necesare pentru a funcționa și/sau moderniza o companie. Componenta tehnologica și de IT sunt de asemenea eligibile în cadrul programului”, afirmă Petru Luhan.
Odată aprobat proiectul, antreprenorii pot solicita cofinanțare de la o bancă, în cazul în care nu pot contribui cu cei 15% singuri.
„Mergem cu dovada aprobării, cu planul de afaceri deja elaborat pentru obținerea fondurilor europene, cu previziunile financiare pe minim 2 ani, noi facem și pe 5 ani de zile, și orice banca care astăzi are produsul cofinanțare fonduri europene alocă cu ușurință 15% dintr-un buget de peste 100.000 de euro pentru investiții”, conchide acesta.