Compania de stat Transelectrica, operatorul sistemului energetic național, demarează lucrările la o investiție vitală pentru ″exportul″ de energie electrică produsă de eolienele și fotovoltaicele din Dobrogea, precum și de viitoarele reactoare 3 și 4 ale centralei nucleare Cernavodă, către consumatorii din vestul țării.
Premierul Ciolacu va discuta săptămâna viitoare cu șefii unor mari fonduri de investiții americane interesate de România.
Compania americană Trico Wipers, producător de ștergătoare auto, va declanșa disponibilizări la fabrica de la Ariceștii Rahtivani, zonă unde recent o altă mare companie a decis concedieri cu închiderea fabricii.
Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a fost amendată cu 74.562 lei (echivalentul sumei de 15.000 euro) de Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.
Creditele bugetare alocate tuturor serviciilor de informații sunt prevăzute în creștere în draftul legii bugetului de stat pe 2025, majorarea per total fiind de peste 20% (mai mult de 1,3 miliarde lei), în comparație cu execuțiile bugetare preliminate pe 2024, de la 6,733 la 8,106 miliarde lei.
Asta pentru că suprataxa, denumită contribuție la Fondul de Tranziție Energetică, va trebui să dispară doar după publicarea în Monitorul Oficial a motivării deciziei Curții Constituționale (CCR), care nu a survenit încă.
Un incendiu a izbucnit la o clădire care aparține fabricii de anvelope Michelin care funcționează în localitatea Florești din județul Prahova. Primele date arată că nu există victime și că mai multe persoane s-au autoevacuat.
Azerbaidjanul, considerat o alternativă la aprovizionarea cu gaz rusesc cel puțin a Europei de sud-est, și-a majorat cu aproape 10% livrările către Bătrânul Continent în 2024, ajungând la 12,9 milioane de metri cubi (mc). O mică parte din acest volum a ajuns și în România, probabil chiar și în Republica Moldova.
Deși stă cu ochii și pe gazele românești din Marea Neagră, de care s-a declarat interesată, consumul Ungariei de gaze rusești a atins un nivel record. Potrivit ministrului maghiar de externe, Peter Szijjarto, în 2024 Ungaria a importat un volum record de gaze naturale din Federația Rusă, 7,6 miliarde metri cubi, prin gazoductul TurkStream.
Camera Deputaților a reluat demersurile prin care se dorește ca Palatul Parlamentului din București, a treia cea mai mare clădire administrativă civilă din lume, prezentată ca "vedetă energofagă" și în presa internațională și în care parlamentarii, personalul administrativ și vizitatorii s-au plâns adesea de frig iarna, să aibă, în circa 2 ani și jumătate, o centrală proprie de producție de energie electrică și termică cu turbine pe gaze, cu putere instalată de 2 MW, dar și pompe de căldură și panouri fotovoltaice.