FOTO Euro Sun a depus documentele finale pentru începerea lucrărilor la mina de aur de la Rovina, a doua cea mai mare din Europa

FOTO Euro Sun a depus documentele finale pentru începerea lucrărilor la mina de aur de la Rovina, a doua cea mai mare din Europa
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 4 apr 2022

Compania canadiană Euro Sun Mining, proprietara proiectului aurifer de la Rovina, al doilea ca mărime din Europa, a depus documentele finale pentru obținerea autorizațiilor de construcție.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

De ce este important: Zăcământul aurifier de la Rovina, al doilea cel mai mare din Europa, conține resurse măsurate și indicate de 204 tone aur și peste 635.000 tone de cupru. Potrivit estimărilor companiei, deschiderea minei va crea peste 1.500 de locuri de muncă directe și indirecte.

De asemenea interesant: Euro Sun și-a anunțat, în vară, intenția de a se lista pe bursa de la Londra, în vederea obținerii unui acces mai larg la resurse financiare. În prezent, compania este listată la Toronto.

Prime Kapital atrage de la bănci 125 milioane euro pentru sase centre comerciale în România, una din cele mai mari finanțări imobiliare CITEȘTE ȘI Prime Kapital atrage de la bănci 125 milioane euro pentru sase centre comerciale în România, una din cele mai mari finanțări imobiliare

Euro Sun a depus acum Evaluarea Strategică de Mediu (SEA) împreună cu Planul Urbanistic Zonal (PUZ) la Agenția pentru Protecția Mediului Hunedoara și la grupul de lucru înființat de către Agenția pentru Protecția Mediului pentru a analiza și aproba documentația.

Acestea sunt autorizațiile finale necesare înainte de a solicita aprobarea evaluării impactului asupra mediului (EGEIA) de către Ministerul Mediului și, ulterior, a autorizațiilor de construcție.

"Depunerea documentelor reprezintă punctul culminant al miilor de ore petrecute de echipa noastră și de experții români pentru a livra cele mai detaliat și precis raport SEA și PUZ. În ultimii ani, Euro Sun a lucrat cu autoritățile locale și naționale pentru a demonstra viabilitatea proiectului Rovina Valley și modalitatea de a realiza o exploatare minieră responsabilă, acum și pe viitor. Două exemple semnificative de exploatare minieră responsabilă sunt lipsa cianurii în circuitul de procesare al proiectului și plasarea sterilului uscat sau filtrat, eliminând posibilitatea unei cedări catastrofale a barajului", a declarat directorului general al Euro Sun, Scott Moore.

Compania anticipează că va obține aprobarea pentru documentația depusă în a doua jumătate a anului.

Proiectul Rovina se întinde pe o suprafață de aproximativ 27,7 kilometri pătrați și cuprinde trei zăcăminte diferite, Rovina, Colnic și Cireșata, ce vor fi exploatate în mai multe faze, pe o perioadă de aproximativ 17 de ani.

FOTO Euro Sun a depus documentele finale pentru începerea lucrărilor la mina de aur de la Rovina, a doua cea mai mare din Europa

Proiectul Rovina Valley. Sursa: eurosunmining.com

Conform studiului de fezabilitate, Euro Sun vizează o producție medie anuală de 106.000 uncii de aur (3,3 tone) și 95 tone de cupru în primii 10 ani, costurile investiției fiind estimate la aproximativ 400 milioane de dolari.

Euro Sun, prin subsidiara Samax România, a obținut licența de exploatare a aurului de la Rovina pentru o perioadă inițială de 20 de ani în 2015, documentul fiind ratificat de Guvern trei ani mai târziu.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
euro sun mining
proiectul aurifer rovina
valea rovinei
zacamant aur rovina
angajari
locuri de munca
exploatare miniera rovina
cupru
sea
puz
autorizatii constructie