ULTIMA ORĂ ANAF blochează scrisori de credit emise de EximBank pentru companii ale oligarhilor ruși

ULTIMA ORĂ ANAF blochează scrisori de credit emise de EximBank pentru companii ale oligarhilor ruși

Foto ANAF

Marius Oncu
Marius Oncu
scris 1 apr 2022

ANAF a dispus blocarea mai multor acreditive (scrisori de credit) emise de banca de stat EximBank în beneficiul a două companii controlate de oligarhi ruși aflați pe lista persoanelor sancționate de UE din cauza războiului declanșat de Rusia în Ucraina. Astfel, ANAF a blocat un acreditiv pentru suma de 1,6 milioane dolari emis de EximBank în beneficiul entității Metaloinvest Trading AG, controlată indirect de Alisher Usmanov. Un alt ordn ANAF vizează acreditive în valoare cumulată de 3,13 milioane euro emise de EximBank în beneficiul entității MMK Metalurji Sanayi Ticaret Ve Liman Isletmeciligi AS, controlată indirect de Viktor Rashnikov, relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Alisher Usmanov este un om de afaceri rus cu o avere estimată de Forbes la 18,4 miliarde de dolari anterior conflictului, ceea ce îl situa pe poziția 99 în lume. A fost unul dintre primii investitori în Facebook, însă cea mai importantă afacere a sa este grupul metalurgic Metalloinvest. Are participații în producătorul chinez de smartphone-uri Xiaomi, precum și în alte companii telecom, miniere și media.

Viktor Rashnikov este un miliardar rus care și-a dobândit averea în industria oțelului. Controlează Magnitogorsk Iron & Steel Works (MMK), unul dintre cei mai mari producători de oțel din lume. Potrivit Forbes, anterior declanșării conflictului se afla pe poziția 195 în lume în topul miliardarilor, cu o avere de 11,2 miliarde de dolari.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Va fi destul de greu pentru statele din zona OPEC să crească producția de petrol. Războiul se resfrânge și asupra altor industrii, precum cea a construcțiilor. Nou val de creșteri de prețuri CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Va fi destul de greu pentru statele din zona OPEC să crească producția de petrol. Războiul se resfrânge și asupra altor industrii, precum cea a construcțiilor. Nou val de creșteri de prețuri

ANAF a mai dispus anterior și alte decizii similare pentru implementarea sancțiunilor impuse în contextul războiului din Ucraina:

ANAF a înghețat fondurile și resursele economice ale entităților TMK ARTROM SA, TMK ASSETS SRL și TMK EUROPE GMBH. TMK deține în România producătorul de țevi TMK Artrom Slatina, cu peste 1.400 de angajați în 2020, și producătorul de oțel TMK din Reșița, cu peste 740 de angajați.

Anterior, ANAF a blocat conturile reprezentanței din România a companiei aeriene ruse Aeroflot, companie în cadrul căreia au funcții de conducere Vitaly Gennadyevich Savelyev, Igorevich Poluboyarinov și Sergey Viktorovich Chemezov, persoane aflate pe lista de sancțiuni a UE.

Ordin ANAF vizând Metaloinvest Trading AG, controlată  de Alisher Usmanov

"Având în vedere prevederile art. 2 din Regulamentul (UE) nr. 269/2014 al Consiliului din 17 martie 2014 privind măsuri restrictive în raport cu acțiunile care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei, cu modificările și completările ulterioare, precum și faptul că persoana fizică Alisher Usmanov, listată conform Regulamentului (UE) nr. 269/2014, cu modificările și completările ulterioare, controlează în mod indirect entitatea Metaloinvest Trading AG, președintele ANAF emite următorul ordin:

PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Chiar dacă dobânzile ar crește cu 1%, bursele pot să reziste. Teama principală nu provine din dobânzi CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Chiar dacă dobânzile ar crește cu 1%, bursele pot să reziste. Teama principală nu provine din dobânzi

Art. 1. - Se dispune blocarea acreditivului DTF/LCI/14315 pentru suma de 1,6 milioane dolari, emis de EximBank în beneficiul entității Metaloinvest Trading AG, controlată în mod indirect de persoana fizică listată Alisher Usmanov", potrivit unui ordin emis acum de ANAF.

Ordin ANAF vizând MMK Metalurji Sanayi Ticaret Ve Liman Isletmeciligi AS, controlată de Viktor Rashnikov

"Având în vedere prevederile art. 2 din Regulamentul (UE) nr. 269/2014 al Consiliului din 17 martie 2014 privind măsuri restrictive în raport cu acțiunile care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei, cu modificările și completările ulterioare, precum și faptul că persoana fizică Viktor Filippovich Rashnikov, listată conform Regulamentului (UE) nr. 269/2014, cu modificările și completările ulterioare, controlează în mod indirect entitatea MMK Metalurji Sanayi Ticaret Ve Liman Isletmeciligi AS președintele ANAF emite următorul ordin:

Art. 1. - Se dispune blocarea acreditivelor în valoare cumulată de 3,13 milioane euro, emise de EximBank în beneficiul entității MMK Metalurji Sanayi Ticaret Ve Liman Isletmeciligi AS, controlată în mod indirect de persoana fizică listată Viktor Filippovich Rashnikov:

a) acreditivul DTF/LCI/14319, în valoare de 1,31 milioane euro

b) acreditivul DTF/LCI/14320, în valoare de 1,82 milioane euro", prevede al doilea ordin publicat de ANAF în Monitorul Oficial.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
sanctiuni
oligarhi
eximbank
scrisori de credit
alisher usmanov
viktor rashnikov