Compania de stat norvegiană Statkraft se repliază în strategia de expansiune în contextul prețurilor mai mici la energia electrică și al costurilor în creștere pentru construcția centralelor eoliene și solare.
Statkraft, cel mai mare producător de energie regenerabilă și care operează o rețea de centrale hidroenergetice în Norvegia, își revizuiește în scădere planul de extindere. Astfel, compania vizează ca, începând cu anul 2026, să adauge câte 2-2,5 GW de putere instalată pentru energie eoliană, solară și baterii de stocare a energiei electrice, față de planul inițial care viza o extindere anuală de 2.5-3 GW în intervalul 2025-2030.
„Tranziția de la combustibilii fosili la energia regenerabilă se întâmplă mai repede în Europa decât în restul lumii. Totuși, condițiile de piață pentru întreaga industrie a energiei regenerabile au provocări sporite”, spune, potrivit Financial Times, Birgitte Vartdal, șeful executiv al Statkraft, ce a preluat funcția în luna aprilie.
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Deși Statkraft nu este o companie listată, aceasta a semnalat public scăderea cererii pe segmentul regenerabilelor. Indicele S&P Global Clean Energy Index, care măsoară evoluția companiilor producătoare de turbine eoliene și panouri solare are o scădere anualizată de 25%, în timp ce fondurile de investiții axate pe plasamentele de tip ESG, care iau în calcul și protecția mediului, au suferit retrageri de 38 miliarde dolari numai în primele 5 luni din acest an, conform băncii britanice Barclays.
Ca și Hidroelectrica (H2O) în România, Statkraft în Norvegia își datorează cea mai mare parte a producției sale de energie electrică vastei rețele de hidrocentrale, însă vizează și diversificarea pe segmentul eolian și de panouri solare. Hidroelectrica avea deja la listarea sa în vara trecută o strategie de extindere pe segmentul energiei regenerabile.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE OMV Petrom a semnat documentele de prelungire a licenței și de preluare a participației Total în zăcământul Han Asparuh din BulgariaÎn Norvegia, Statkraft acum are planuri ca până în 2040 să extindă parcurile sale eoliene pe apă la o putere instalată de 6-8 GW, revizuire în scădere față de ținta inițială de 10 GW. „Încă mai credem cu putere în eolianul offshore și ne-ar plăcea să ne menținem în această zonă, dar trebuie să ne reducem ambițiile întrucâtva”, spune Vartdal.
Nu mai departe de anul trecut Statkraft a achiziționat pentru suma de 1,8 miliarde euro compania spaniolă Enerfin, care dezvoltă și operaționalizează centrale eoliene și solare în întreaga lume. Ar putea fi ultimul pas într-o expansiune în care se repliază având în vedere mutări similare ale competitorilor din Europa.
CITEȘTE ȘI VIDEO Conferința Profit.ro Real Estate – Ediția a IV-a. Antoanela Comșa, Meta Estate: TVA-ul mare se răsfrânge în calitatea construcțiilor. „Lumea se sperie... Trebuie să plătesc 50.000 de euro TVA!”Ørsted, companie din Danemarca ce este cel mai mare developer de parcuri eoliene offshore din lume, și-a revizuit în scădere cu mai mult de 10 GW putere instalată livrată, proiecția de business, după ce o serie de proiecte din SUA au intrat în dificultate.
Între timp, EDP din Portugalia, de asemenea, și-a tăiat țintele anuale în luna mai a acestui an, invocând „prețurile mai scăzute la electricitate și mediul de dobânzi mai mari pentru o perioadă mai lungă de timp”, potrivit declarației de la acel moment al șefului executiv Miguel Stilwell d’Andrade.
CITEȘTE ȘI VIDEO Profit Piața de Capital.forum - Ediția a IV-a. Directorul BVB: Sperăm ca scăderea dobânzilor să crească apetitul. Managing Director Investment Banking BCR: Pași mărunți, dar avem discuții cu potențiali emitenți de obligațiuniSunt replieri care vin pe contrasens față de presiunile politice în creștere de a promova regenerabilele, așa cum a fost decizia ultimului Summit COP28 privind clima din noiembrie 2023 pentru triplarea capacităților mondiale de energie regenerabilă până în anul 2030.
„Proiectele au devenit din ce în ce mai multe obstacole și randamentele relative pur și simplu nu sunt acolo”, spune Vegard Wiik Vollset, vicepreședinte și și șef al diviziei de energie regenerabilă de la firma de consultanță Rystad Energy. „Aș argumenta că nu este grozav pentru tranziția energetică. Viteza relativă a acesteia este de pus în discuție.”
Pe segmentul de hidrogen, Statkraft și-a tăiat țintele la 1-2 GW până în anul 2035, de la obiectivul anterior pentru 2 GW doar până în 2030. Este o mișcare care a copiat decizia companiei de stat franceze Engie care a împins termenul planurilor de a dezvolta proiecte pe hidrogen de 4 GW în 2035, de la 2030, anterior. „Dezvoltarea și structurarea pieței este mult mai înceată față decât anticipam cu un an în urmă”, era argumentul companiei din Franța.