Ultimele previziuni macroeconomice pentru România, așa cum ne văd specialiștii Uniunii, indică un an 2025 mai echilibrat, dar cu stagnare în ce privește deficitele, în lipsa unei schimbări de fond a politicii fiscale. Din același motiv, un avans considerabil vor lua doar datoriile României. Pe plan intern, prețurile vor continua să urce, dar mai puțin, situație valabilă și la salarii.
Premierul Marcel Ciolacu prezintă, într-un clip video pe TikTok, mesajul „Nu se mărește TVA-ul” scris pe mână.
Voucherele de vacanță care vor fi emise în cursul anului 2025 vor fi putea fi utilizate pentru plata a cel mult 800 lei din plata pachetelor de servicii turistice în valoare de cel puțin 1.600 lei, conform deciziei Guvernului.
Impozitul pe dividende distribuite din 2025 va crește în acest an de la 8% la 10%, conform deciziei Guvernului.
Benzina se va scumpi cu 17 bani/l, iar motorina cu 16 bani/l în această prima zi a anului 2025, în urma deciziei Guvernului de actualizare cu rata inflației a accizelor, o scumpire mult mai redusă decât cea din acest an, de 72 de bani/l la motorină și 66 bani/l la benzină, efectuată în două etape, pe 1 ianuarie și pe 1 iulie.
Salariul minim în agricultură și industria alimentară va fi majorat de la 1 ianuarie 2025 la 4.050 de lei, nivel la care a fost stabilit și salariul minim brut pe economie. În prezent, în sectorul agricol salariul minim este de 3.436 lei. Salariul minim în construcții va rămâne și d ela 1 ianaurie la nivrelul de 4.582 lei, potrivit unor modificări aduse ordonanței trenuleț în ședința de Guvern de luni și obținute de către Profit.ro.
Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a pregătit, în ultima zi a anului, un proiect de ordin de ministru în baza căruia și unele firme prestatoare de servicii specializate pentru industria de extracție a hidrocarburilor ar urma să datoreze, de mâine, impozitul specific de 0,5% pe cifra de afaceri impus companiilor din sectoarele de petrol și gaze naturale.
Deficitul bugetar pentru primele 11 luni din acest an, perioada ianuarie-noiembrie 2024, a ajuns la 7,12% din PIB, circa 125,7 miliarde de lei, anunță Ministerul Finanțelor confirmând informațiile anunțate anterior de Profit.ro.
Producătorul de mobilă Taparo SA din Târgu Lăpuș, unul dintre cei mai mari din regiunea Maramureș, a intrat în insolvență, la propria cerere, confirmând informațiile anunțate anterior de Profit.ro, și a depus notificare de concedieri colective.
Deși prevăzută inițial pentru eliminare, diurna specială, de 2% din salariul brut, a fost permisă în cazul a 300 de magistrați, după ce Consiliul Superior al Magistraturii a solicitat acest lucru. Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a confirmat măsura, dar nu a putut exemplifica pe ce criterii vor fi acordate aceste diurne.