După plecarea lui Cîțu din fruntea PNL, liberalii nu mai susțin reducerea CAS de la 25% la 20%. Aproximativ 317 lei în plus în buzunar pentru românii cu salariul mediu - susținea Cîțu

După plecarea lui Cîțu din fruntea PNL, liberalii nu mai susțin reducerea CAS de la 25% la 20%. Aproximativ 317 lei în plus în buzunar pentru românii cu salariul mediu - susținea Cîțu

Inquam Photos/Octav Ganea

Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 13 apr 2022

Liberalii, în cvasi-majoritatea lor, s-au abținut să voteze în plenul Camerei Deputaților un amendament la un proiect de lege prin care ar fi fost reduse cu 5 puncte procentuale, de la 25% la 20%, contribuțiile de asigurări sociale (CAS). Colegii actuali de coaliție ai PNL, PSD și UDMR, s-au abținut și ei să voteze propunerea, care a fost susținută în schimb de opoziție, cu voturi insuficiente însă pentru a fi adoptată.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

De ce este important: Fostul lider al PNL Florin Cîțu propusese ca soluție pentru a crește salariile reducerea CAS de la 25% la 20%, ceea ce ar fi condus la ”aproximativ 317 lei în plus în buzunar” pentru românii cu salariul mediu.

 ”Reducerea CAS de la 25% la 20% - aproximativ 317 lei în plus în buzunar pentru românii cu salariul mediu”, spunea fostul lider liberal. 

ULTIMA ORĂ Datoria publică a trecut pentru prima dată de pragul de 50% din PIB, inclusiv din cauza împrumutului din PNRR. România ar trebui să aplice urgent măsuri de corectare a îndatorării CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Datoria publică a trecut pentru prima dată de pragul de 50% din PIB, inclusiv din cauza împrumutului din PNRR. România ar trebui să aplice urgent măsuri de corectare a îndatorării

Ca urmare, deputații PNL au depus la proiectul legislativ al PSD de majorare a slariului minim în agricultură, adoptat marți de Parlament, un amendament pentru reducerea la 20% a contribuției de asigurări sociale datorată de către persoanele fizice care au calitatea de angajați sau pentru care există obligația plății contribuției de asigurări sociale.

”Scăderea cu 5 pp. a contribuțiilor de asigurări sociale va asigura un volum satisfăcător al cererii agregate a angajaților, cu impact pozitiv asupra veniturilor din TVA și accize. Trebuie precizat faptul că diminuarea veniturilor bugetului asigurărilor sociale de stat va fi compensată prin transferuri de la bugetul de stat, ca urmare a unei colectări mult mai bune a veniturilor bugetare. Sursa principală de compensare va fi determinată din veniturile fiscale, pentru care se anticipează o colectare peste prognozele care au stat la baza fundamentării Legii bugetului de stat pentru anul 2022”, argumentau liberalii în sprijinul măsurii propuse.

Amendamentul a fost însă respins la vot în comisiile de specialitate, iar când a fost susținut în plenul Camerei Deputaților, cei mai mulți deputați PNL, cât și cei ai PSD și UDMR s-a abținut la vot, exprimându-se pentru măsură doar aleșii USR și AUR, care nu întrunesc însă majoritatea necesară adoptării propunerii.

DECIZIE Vechimea în muncă - recunoscută pentru PFA fără contract. În ce condiții CITEȘTE ȘI DECIZIE Vechimea în muncă - recunoscută pentru PFA fără contract. În ce condiții

Coalția de guvernământ a respins totodată și propunerea USR ca reducerea CAS la 20% să se aplice doar pentru nivelul salariului minim din venituri.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
cîțu
salariu mediu
soluții
pnl
parlament
vot