România ia pauză de la emiterea de euroobligațiuni. Operațiune în premieră pregătită

România ia pauză de la emiterea de euroobligațiuni. Operațiune în premieră pregătită
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 1 feb 2023
După ce s-a împrumutat masiv pe piețele externe în ianuarie, România intenționează să ia o pauză de la emiterea de euroobligațiuni până în a doua jumătate a anului și se va concentra pe împrumuturi în monedă locală, a anunțat șeful Trezoreriei, din cadrul Ministerului de Finanțe, Ștefan Nanu.
 
Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.
În condițiile în care investitorii s-au îndreptat către datoriile de pe piețele emergente la începutul anului, România a profitat de îmbunătățirea sentimentului de pe piețele externe. Guvernul a împrumutat luni 2 miliarde de euro prin redeschiderea unor emisiuni de obligațiuni în euro, al doilea împrumut luat de pe piețele externe de la începutul anului. Prin vânzarea de obligațiuni scadente în septembrie 2026, statul a atras 600 de milioane de euro, iar prin vânzarea de titluri cu plata în septembrie 2029 alte 1,4 miliarde de euro. A fost a doua ieșire pe extern din ianuarie, după ce a împrumutat chiar la început de ianuarie suma de 4 miliarde de dolari, un record, în contextul în care are un necesar ridicat de finanțare în acest an și a încearcat să profite de condițiile din piață pentru a se finanța.
 
Economia zonei euro a crescut neașteptat în ultimul trimestru și pare că va evita o recesiune, chiar dacă cea mai mare economie europeană a scăzut CITEȘTE ȘI Economia zonei euro a crescut neașteptat în ultimul trimestru și pare că va evita o recesiune, chiar dacă cea mai mare economie europeană a scăzut

Șeful Trezoreriei, Ștefan Nanu, spune că România ar putea ieși încă o dată pe piețele externe în acest an, și că ar putea apela la obligațiuni verzi sau sustenabile, prima emisiune de acest tip a țării, confirmând informațiile prezentate anterior de Profit.ro.

Pe plan intern, România ar putea continua finanțarea anticipată atât timp cât cererea rămâne robustă, a spus el, menționând că sporirea ponderii datoriei în monedă locală a atenuat riscurile valutare și a ajutat la revizuirea ratingurilor.
 
"Având în vedere cât de mult am finanțat până acum și faptul că emisiunile interne merg bine, nu intenționăm să emitem din nou euroobligațiuni în primul semestru. În conformitate cu strategia noastră de anul trecut, am putea face încă o tranzacție, dar am putea emite euroobligațiuni de 1 miliard, în loc de 2,5 miliarde, cel mai probabil verzi sau sustenabile", a spus Nanu pentru Reuters, fără a exclude însă alte emisiuni sau plasamente private.
 
Anul trecut, România a vândut titluri de 8,5 miliarde de euro (9,25 miliarde de dolari) dintr-un obiectiv de datorie externă de 10 miliarde de euro. A planificat să emită până la 8,5 miliarde de euro în 2023, dar cererea locală puternică înseamnă că acest nivel ar putea fi mai mic.
 
Necesarul brut de finanțare pentru acest an se ridică la 160 de miliarde de lei, în creștere cu 7,7% față de anul trecut. Aceasta este cea mai ridicată sumă de până acum anunțată ca țintă de împrumuturi, conform datelor analizate de Profit.ro. Este avută în vedere și posibilitatea unor emisiuni de tip Samurai (pe piața internă din Japonia) sau obligațiuni verzi, informație prezentată la mijlocul lunii decembrie de Profit.ro.
 
Fitch Ratings, Moody's și S&P Global Ratings plasează România pe cea mai scăzută treaptă în categoria investment grade (recomandat pentru investiții).
 
Nanu a declarat că se așteaptă la îmbunătățiri ale ratingurilor României în acest an, recunoscând în același timp că deficitul mare de cont curent rămâne o vulnerabilitate cheie.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
nanu
trezorerie
finante
euroobligatiuni
imprumuturi externe
obligatiuni verzi