Guvernul iese din nou să se împrumute de pe piețele externe, a doua oară în această lună, după ce a luat o sumă record și la început de ianuarie

Guvernul iese din nou să se împrumute de pe piețele externe, a doua oară în această lună, după ce a luat o sumă record și la început de ianuarie
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 30 ian 2023

Guvernul a ieșit astăzi pe piețele externe să se împrumute prin redeschiderea a două emisiuni de obligațiuni în euro scadente în septembrie 2026 și septembrie 2029. Este a doua ieșire pe extern din această lună, după ce a împrumutat chiar la început de ianuarie suma de 4 miliarde de dolari, un record, în contextul în care are un necesar ridicat de finanțare în acest an și încearcă să profite de condițiile din piață pentru a se finanța, relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics

UPDATE 15.50 Suma subscrisă de investitori a depășit 4,5 miliarde de euro.

Aranjorii emisiunii sunt Citi, Erste, HSBC, JP Morgan și Societe Generale.

GRAFICE Doar creditele în valută pentru firme au bătut inflația. Creditul ipotecar - cel mai prost an din istorie CITEȘTE ȘI GRAFICE Doar creditele în valută pentru firme au bătut inflația. Creditul ipotecar - cel mai prost an din istorie

Titlurile scadente în septembrie 2026 sunt cotate la MS (rata midswap)+195 puncte procentuale, iar cele cu maturitate în septembrie 2029, la MS +340 puncte procentuale, potrivit Bloomberg. Rata MS pentru titluri pe 3 ani în euro este de 3,13% în prezent, iar pentru 6 ani de 2,92%.

Prin emisiunea de titluri cu scadență în septembrie 2026, România a împrumutat anterior 750 milioane euro, iar prin emisiunea cu termen de plată în septembrie 2029 au luat 850 milioane euro, 

România a împrumutat, la început de ianuarie, 3,99 miliarde de dolari, la prima ieșire pe piețele externe din acest an. Guvernul a vândut obligațiuni de 1,24 miliard de dolari pe 5 ani, de 1,5 miliarde de dolari pe 10 ani și de 1,25 miliarde de dolari pe 30 de ani, relevă date analizate de Profit.ro.

Statul are nevoie de împrumuturi record în acest an

Ministerul Finanțelor a anunțat un necesar brut de finanțare pentru anul următor, suma pe care statul trebuie să o împrumute pentru a acoperi deficitul bugetar (datorie nouă) și plata datoriei vechi care ajunge la scadență, de 160 de miliarde de lei. Aceasta este cea mai ridicată sumă de până acum anunțată ca țintă de împrumuturi, conform datelor analizate de Profit.ro. Este avută în vedere și posibilitatea unor emisiuni de tip Samurai (pe piața internă din Japonia) sau obligațiuni verzi, informație prezentată la mijlocul lunii decembrie de Profit.ro.

PROFIT NEWS TV Anamaria Greu, CEO Acces Finance: Chiar dacă au crescut dobânzile, oamenii solicită în continuare credite. E un moment bun și pentru a investi. Nu simțim recesiune CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Anamaria Greu, CEO Acces Finance: Chiar dacă au crescut dobânzile, oamenii solicită în continuare credite. E un moment bun și pentru a investi. Nu simțim recesiune

Trebuie menționat că necesarul de finanțare este suma de care Finanțele au stabilit că are nevoie statul, dar împrumuturile efective pot fi diferite de nivelul anunțat, mai reduse în condiții de piață dificile sau chiar mai ridicate în anumite cazuri.

Împrumuturile vizate de pe piața externă

Volumul indicativ al împrumuturilor de pe piețele externe este estimat la aproximativ 11-12 miliarde de euro prin:

  • emiterea de euroobligațiuni inclusiv prin plasamente private, într-un volum de 7,5-8,5 miliarde de euro (echivalent), în funcție de evoluțiile, condițiile și oportunitățile oferite deaceste piețe și realizarea de operațiuni de răscumpărare anticipată și preschimbare parțială a unor serii de euroobligațiuni existente în scopul administrării vârfurilor de plată din anii 2023-2024. De asemenea, în funcție de condițiile și termenii financiari aferente acestora cât și de evoluțiile piețelor financiare pot fi utilizate și alte instrumente pe piețele externe (ex: obligațiuni de tip Samurai) după parcurgerea etapelor specifice necesare realizării acestora.
  • disponibilizarea sumelor de circa 2 miliarde de euro de către CE în cadrul Facilității de Redresare și Reziliență; iii) trageri din împrumuturi contractate de la instituții financiare internaționale estimate la cca 1,5 miliarde de euro.

Statul s-a împrumutat în dolari de pe piețele externe și anul trecut. Astfel, în ianuarie 2022 a împrumutat 2,1 miliarde de dolari prin intermediul a două emisiuni de obligațiuni derulate pe piețele externe, la care s-a adăugat o sumă suplimentară de peste 300 de milioane de dolari reprezentând refinanțarea unor emisiuni de obligațiuni scadente în 2023 și 2024. Suma împrumutată în dolari este destinată plății în februarie a unui împrumut în dolari, luat în 2012.

BNR: Ca să-ți iei un apartament de două camere la Cluj muncești cam tot atât cât ai munci pentru unul similar în Viena. Orașele în care prețurile sunt supraevaluate CITEȘTE ȘI BNR: Ca să-ți iei un apartament de două camere la Cluj muncești cam tot atât cât ai munci pentru unul similar în Viena. Orașele în care prețurile sunt supraevaluate

De asemenea, la mijlocul lunii mai a anuului trecut, Guvernul a împrumutat 1,75 miliarde de dolari de pe piețele externe prin două emisiuni de obligațiuni. Astfel, a atras 1 miliard de dolari pe 5,5 ani și 750 de milioane de dolari pe 12 ani. Aceasta este a treia ieșire pe piețele externe din acest an.

viewscnt
Afla mai multe despre
imprumut
guvern
obligatiuni
ministerul finantelor
obligatiuni dolari