VIDEO Radu Furnică, la Profit LIVE: Doar 2% dintre managerii din România sunt competenți, corporațiile nu mai investesc în dezvoltarea oamenilor

VIDEO Radu Furnică, la Profit LIVE: Doar 2% dintre managerii din România sunt competenți, corporațiile nu mai investesc în dezvoltarea oamenilor
Ana Maria Petcana
Ana Maria Petcana
scris 14 iun 2016

Doar 2% dintre managerii din România sunt competenți, oameni care să fie buni nu doar local, ci peste tot în lume, deoarce, după criză, corporațiile nu mai investesc în dezvoltarea oamenilor, fiind mai preocupate de supraviețuire decît de creștere, a declarat la ProfitLive Radu Furnică, CEO al firmei de consultanță și headhunting Leadership Development Solution.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

”Trebuie să comparăm mere cu mere, oamenii care sunt buni aici trebuie să fie buni în toată lumea, și sunt foarte puțini. Corporațiile nu mai dezvoltă oameni după criză, nu mai au fonduri, sunt obsedate de supraviețuire, și nu de creștere. Ceea ce le cer ei oamenilor este ceea ce percep ei că va fi viitorul lor. Și dacă au o perspectivă foarte afectată de criză, atunci felul în care ei își setează așteptările de la oameni are de suferit de asemenea”, arată Furnică, care estima cu mai mulți ani în urmă că 3% dintre șefii din România sunt competenți.

El spune că ADN-ul există, dar managerii trebuie dezvoltați, iar un rol primordial este educația, a cărei calitate în România a scăzut substanțial în ultimul deceniu.

”Se observă diferențe substanțiale în ceea ce privește calitatea absolvenților care ies de pe băncile facultăților din România, mai ales în ultimul deceniu. Fenomenul este îngrijorător, în sensul că relaxarea standardelor educaționale din sistemul de învățământ se observă în calitatea prestației, motivației, atitudinii studenților care au o diplomă universitară. Îmi exprim îngrijorarea vizavi de viitorul nostru ca economie, dar și ca popor, văzând acestea. Faptul că avem 296 de universități în această țară nu este o mândrie, ar fi fost destul 30 de universități serioase și să se vadă pe calitatea absolventului”, a mai arătat Radu Furnică.

Atitudinea față de muncă și neseriozitatea sunt o mare problemă în rândul tinerei generații, care devine astfel neatractivă pentru angajatori, indiferent de nivelul pentru care se recrutează (management sau linie de producție).

”Atitudinea față de muncă a tinerilor profesioniști de acum 20 de ani, seriozitatea care îi face să fie prețuiți de companii precum Dacia, nu mai este obsevată la tinerele generații care urmează să-i înlocuiască. S-a vândut un model economie către societatea românească, acest american dream, care o fi frumos în realitatea hollywoodiană, dar în realitatea noastră nu este sustenabil. Tinerii vor să obțină o grămadă de bani pentru puțin sau deloc efort, atunci cînd își doresc ei”, mai arată Furnică.

O altă problemă ridicată de consultantul invitat la ProfitLive este cea demografică, forța de muncă din România scăzând la jumătate în 2014 (4,6 milioane angajați), față de anl 2000 (9 milioane angajați).

”Populația noastră scade cu 0,75% în fiecare an, an de an timp de decenii, iar asta lasă urme. Dacă această tendință va continua, există riscul ca în 15 ani forța de muncă a României să se reducă sub un 1 milion de oameni. Este o problemă imensă”, avertizează Radu Furnică.

El dă ca exemplu Germania, care are un deficit de muncă de 20%, circa 8 milioane de oameni, și dacă acest trend se menține, nemții au capacitatea de a atrage ”cele mai bune creiere” din România, Polonia, Ungaria, pentru a-și acoperi nevoia.

Radu Furnică spune că serviciile de recrutare au avut foarte mult de suferit din cauza crizei, volumul de activitate scăzând și de 10 ori, atât ca urmare a lipsei investițiilor noi, cât și a apariției unor rețele de socializare, precum Linkedin.

”Nu mai intră investitori în țară la noi. La noi și la avocați erau primele uși la care băteau investitorii când veneau în România: am 100 milioane euro, vreau să investesc, îmi trebuie cea mai bună echipă. Chiar și multinaționalele și-au schimbat comportamentul față de noi, apariția Linkedin creându-le iluzia că ei sunt mai apropiați de oamenii de valoare astfel”, mai spune Furnică.

VIDEO Radu Furnică, la Profit LIVE: Doar 2% dintre managerii din România sunt competenți, corporațiile nu mai investesc în dezvoltarea oamenilor

viewscnt
Afla mai multe despre
radu furnica
profit live