VIDEO Maratonul Profit.ro TV Economia Sustenabilă – Drăgoi, FINACON: Cheia este să accesăm finanțările care aduc cei mai mulți bani la bugetul local, nu toate proiectele; jonglăm cu multe farfurii

Maratoanele Profit.ro   
VIDEO Maratonul Profit.ro TV Economia Sustenabilă – Drăgoi, FINACON: Cheia este să accesăm finanțările care aduc cei mai mulți bani la bugetul local, nu toate proiectele; jonglăm cu multe farfurii

Primăriile trebuie să învețe să prioritizeze programele de finanțare la care aplică și să le aleagă în primul rând pe acelea cu cele mai mari beneficii în comunitate și impact multiplicator, care aduc venituri la buget, la rândul lor sursă ulterioară de finanțare a unor noi proiecte, spune la Maratonul Economia Sustenabilă, organizat de Profit.ro TV, Cosmin Drăgoi, CEO-ul companiei de consultanță de investiții FINACON.

Evenimentul, transmis în direct atât pe toate platformele Profit.ro, cât și la postul de televiziune Prima News, a fost organizat cu sprijinul Auchan, Hidroelectrica, Salt Bank, Transgaz

VIDEO POATE FI VĂZUT AICI

“Trăim un peisaj al finanțărilor neobișnuit. Am început în 2007 cu fonduri europene, când lumea nu prea știa cum se accesează, ce are de făcut, mecanismele se mișcau destul de greu, birocrația era și este în continuare anevoiasă, apoi am trecut prin mai multe exerciții financiare în care încet încet am învățat de ce avem nevoie și cum să atragem finanțările și acum suntem într-un moment în care avem peste 400 de apeluri de proiecte doar pentru primării, în decursul acestui an, așadar foarte multe variante de finanțare și fiecare încearcă să acceseze ce poate”, a afirmat Drăgoi.

Urmărește-ne și pe Google News

El a arătat că o problemă întâlnită peste tot este aceea că primăriile depun multe proiecte cu cofinanțare, îngreunând bugetele locale, astfel că atunci când apar programe cu impact major nu mai au bani pentru studii, scrierea proiectelor sau cofinanțare.

Evenimente
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

“Toate investițiile prin fonduri europene merită, dar bugetele sunt limitate, nu pot acoperi toate programele pe care se pot depune proiecte, și atunci acestea trebuie selectate și prioritizate. Ca exemplu, avem de ales între extinderea sau modernizarea rețelei de apă-canal, proiect important, necesar la nivelul comunității, și o centrală de producere a energiei din deșeuri. Dacă primul înseamnă o cheltuială cu efecte sociale și cu anumite efecte economice (acea construcție vine înapoi cu taxe la bugetul local), a doua este o investiție într-o unitate ce reduce cantitatea de deșeuri care ajunge la gunoi, reduce amenzile plătite de primărie la AFM pentru neatingerea gradului de colectare selectivă și apoi generează venituri la buget, care devin la rândul lor sursă pentru alte investiții”, a exemplificat Drăgoi.

Euforie la investiții după alegeri. Prima zi după rezultat a adus un nou maxim istoric pentru BT Pay CITEȘTE ȘI Euforie la investiții după alegeri. Prima zi după rezultat a adus un nou maxim istoric pentru BT Pay

Trebuie selectate investițiile cu cel mai mare impact în comunitate, dar cel mai mare nu înseamnă neapărat impactul social ci cel economic, care să genereze venituri ulterioare: “Asta este cheia în peisajul finanțărilor – nu să luăm tot ce se poate ci pe acelea care aduc cel mai mare venit la bugetul local și care să-mi permită să fac și alte proiecte”.

Mai departe, CEO-ul FINACON a arătat că printre proiectele care aduc rapid venituri se numără cele pentru construcția de parcuri fotovoltaice și că multe dintre investițiile care generează venituri necesită o corelare între mai multe instituții, precum în cazul centralei de producere a energiei din deșeuri Ministerul Mediului sau Consiliul Județean.

Totodată, atragerea finanțărilor și implementarea proiectelor este un proces “învățat din mers”, din lipsă de timp.

“Jonglăm cu multe farfurii: încercăm să luăm finanțările potrivite, să ajustăm cadrul legislativ, să fim operaționali în timp util și să nu avem corecții financiare sau bani rămași pe masă. Este o perioadă extrem de dificilă și ține foarte mult de noul guvern și de aparatul administrativ ca această jonglare cu multe farfurii să nu ducă la dezastre”, a afirmat Drăgoi.

Consultantul a mai spus că dacă în urmă cu zece ani sustenabilitatea era “o idee drăguță” acum nu numai că nu se mai poate fără ea dar este chiar o sursă de venituri.  

FINACON este o companie de consultanță de investiții ce susține mediul public și privat în tranziția către energie verde. FINACON este formată din specialiști în atragerea de finanțări inteligente, cu efect multiplicator – finanțări pentru proiecte care generează venituri, ce devin apoi sursă de finanțare pentru investiții ulterioare.

viewscnt
Afla mai multe despre
primării
finanțări
finacon