Autotoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) schimbă metodologia de stabilire pe puncte de intrare sau ieșire a tarifelor reglementate de transport gaze naturale penttu a impulsiona tranzacțiile de pe bursa de energie și pentru a crea prețuri de piață, motivând decizia prin ultimele evoluții înregistrate pe piața gazelor naturale din România, potrivit unei decizii de miercuri a Comitetului de reglementare al instituției.
Autoritatea spune că vrea astfel să impulsioneze tranzacțiile cu gaze naturale pe platformele centralizate „pentru a avea lichiditate și referințe de preț sustenabile în contextul unui proces tot mai alert de convergență al prețurilor producției interne de gaze naturale cu prețurile pentru cantitățile importate”.
Modificarea metodologiei de stabilire pe puncte de intrare/ieșire a tarifelor reglementate de transport gaze naturale a fost determinată totodată și de necesitatea „ridicării unor așa-zise bariere în calea comerțului transfrontalier cu gaze naturale” și pentru a elimina dezechilibrele în sistemul național “prin facilitarea transferului de capacitate între punctele de intrare/ieșire”, spun reprezentanții autorității, citați de news.ro.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
“Scopul modificărilor aprobate prin acest ordin îl constituie asigurarea condițiilor necesare pentru buna funcționare a pieței gazelor naturale din România și pentru integrarea pieței naționale în piața internă europeană a gazelor naturale și accesului nediscriminatoriu al terților la sistemele de transport al gazelor naturale pe puncte de intrare/ieșire a tarifelor reglementate de transport gaze naturale 2016”, spun reprezentanții ANRE.

Măsura vine în contextul în care prețurile gazelor naturale de pe pjața românească au scăzut puternic în ultima perioadă, în ton cu ieftinirile de pe piețele internaționale, și s-au apropiat de nivelul prețului reglementat stabilit de către ANRE pentru populație.
Prețul reglementat are menirea de a proteja populația din România față de prețurile mari de pe plan mondial, situație valabil înurmă cu câțiva ani, când prețul de import al gazelor era de două sau chiar trei ori mai mare față de prețul gazelor din producția internă.
Potrivit calendarului de liberalizare a prețului gazelor naturale pentru populație, prețul gazelor din producția internă ar fi trebuit să crească de la 1 iulie cu 10%, de la 60 la 66 lei lei/MWh.
În același timp, ANRE estimează că gazele din import ar putea costa 63 lei/MWh în perioada 1 iulie - 1 octombrie.
În urma acestor evoluții, Guvernul a decis să înghețe prețul gazelor naturale pentru populație la nivelul de 60 lei/MWh până la 31 martie 2017.