Dezvoltările din turism sunt relansate după ce ani buni, în timpul crizei și în urma acesteia, au stagnat. Pentru a face față concurenței tot mai puternice din partea apartamentelor închiriate în regim hotelier, dar și unei efervescențe a celor care reîncep să investească în hoteluri, proprietarii unităților mai vechi se văd obligați să bage tot mai mulți bani în remodelarea camerelor.
Începe din nou să apară tendința de dinainte de criză, când toată lumea voia să-și facă hoteluri, spune pentru Profit.ro Octavian Lazăr, proprietarul hotelului Caro din București. Doar în zona de nord, în care se află hotelul, sunt anunțate proiectele câtorva structuri de cazare.
"Noi ne batem cu hotelurile de 4 stele de lanț și, evident, lupta nu e ușoară. Asta e lupta din față, pentru că eu cred că riscurile mari vor fi, în continuare, locațiile de pe Airbnb nereglementate. Pe Booking.com se pot găsi o grămadă de locații care arată foarte bine și sunt la un preț foarte ok în raport cu ceea ce oferă și atunci, evident, hotelul ar trebui să fie un loc care să ofere mai mult de o simplă cazare, ca să-și poată acoperi costurile. În momentul de față, la aceiași bani cu care-ți închiriezi o cameră de hotel sau chiar mai ieftin găsești apartamente cu toate dotările, dar care nu au servicii colaterale, însă asta e doar o chestie de moment. Cât de curând vei putea avea micul dejun pe care ți-l dorești în apartamentul respectiv și singurul lucru care va lipsi va fi viața și ambianța pe care ți le oferă un hotel", spune hotelierul.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Potrivit acestuia, hotelurile, în momentul de față, sunt fortațe să investească în primul rând de competiția directă dintre ele, apoi de concurența venită de pe piețele nereglementate, dar și de constrângerile salariale, pentru că trebuie să plătească taxe la stat și să crească permanent salariile pentru a-și putea păstra angajații, iar asta generează niște costuri.
"Notele de pe TripAdvisor sunt date în raport cu așteptările pe care le au oamenii de la locul respectiv. Teoretic, de la un apartament nu ai mari așteptări și orice găsești acolo te surprinde, iar nota e mare. De la un hotel ai pretenții foarte mari. De asta se întâmplă uneori ca un hostel să aibă notă mai mare decât un hotel de patru stele, fără ca asta să însemne că acel hostel are condiții mai bune decât hotelul", explică Lazăr.
CITEȘTE ȘI FOTO Încă o legendă a industriei românești, cu istorie de 114 ani, se pregătește de faliment, neputând fi salvată nici de "Elefantul Arab" vândut șeicilor din Kuweit. Ce se va întâmpla cu firmele din energie - anunț la Profit Energy.forumPână anul trecut, când a intrat într-un proces de renovare, hotelul Caro din București avea 24 de camere de 2 stele, 61 de camere de 3 stele și 103 camere de 4 stele. Renovarea, făcută tocmai pentru a contracara concurențatot mai puternică din partea apartamentelor și a hotelurilor nou-intrate pe piață, s-a încheiat la 1 octombrie și a costat peste 3 milioane de euro, fără TVA, iar toate cele 188 de camere sunt acum de patru stele.
"Locația e foarte valoroasă și pierdeam bani dacă nu ne-am fi modernizat, în condițiile în care cererea pentru patru stele în această zonă e mare. Hotelul era destul de vechi și voiam să-i dăm o față nouă. Atunci, am preferat să renovăm toate camerele", spune proprietarul.
Ca exemplu de modernizare, el arată că până la finalul anului, ușile tuturor camerelor din hotel vor putea fi deschise cu telefonul mobil. Clientului, în baza rezervării, îi este oferită posibilitatea de check-in online, ca în cazul curselor aeriene, iar la cazare primește o cartelă virtuală pe telefon. Când ajunge la hotel, nu mai este nevoie să treacă pe la recepție, ci poate merge direct în camera care i-a fost alocată și o poate deschide apropiind telefonul de ușă, cu ajutorul unei aplicații.
CITEȘTE ȘI FOTO Atenție șoferi: De astăzi, în benzinării, carburanții vor avea noi eticheteTelevizorul este ascuns în oglindă, iar atunci când este apăsat pe telecomandă, oglinda devine televizor. Toate luminile și aerul condiționat din cameră, în afară de modul clasic de folosire, pot fi gestionate și de pe tabletă.