Electrecord, prima casă de discuri românească, "Coloana sonoră a României", a intrat în insolvență

Electrecord, prima casă de discuri românească, "Coloana sonoră a României", a intrat în insolvență
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 7 feb 2018

Electrecord, prima casă de discuri românească, autodenumită "Coloana sonoră a României", pe piață din 1932, astăzi controlată de angajații societății, a intrat în insolvență, la propria cerere, cu datorii la stat de peste 7,5 milioane lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

În 2016, ultimul an raportat, Electrecord a avut un profit net de 636.000 lei, dublu față de anul precedent, după ce în intervalul 2008-2014 a funcționat pe pierderi.

Și cifra de afaceri a fost în 2016 cea mai mare din ultimii 4 ani, de 1,7 milioane lei, dar datoriile către stat au urcat și au ajuns la finele lunii septembrie 2017, conform termene.ro, la peste 7,5 milioane lei.

FOTO Singurul specialist al BTT pe discoteci-sonorizări și-a scos la vânzare complexul turistic din Costinești: Nu mai am chef, parcă mai trebuie să ne mai și plimbăm un pic prin lume ! CITEȘTE ȘI FOTO Singurul specialist al BTT pe discoteci-sonorizări și-a scos la vânzare complexul turistic din Costinești: Nu mai am chef, parcă mai trebuie să ne mai și plimbăm un pic prin lume !

În aceste condiții, Electrecord București, listată la bursă din 1996, astăzi cu o capitalizare de 2,7 milioane lei, și-a cerut insolvența, solicitarea fiind semnată acum de judecători.

Casa de discuri a fost înființată în 1932 de Nathan Mischonzniki, om de afaceri evreu care avea din 1900 o firmă în Germania ce se ocupa cu negoțul cu instrumente muzicale și partituri, acesta cumpărând aparatură second-hand de la fabrica Kristall, din Germania, și aducând-o la Bucuresti.

FOTO Premieră: După succesul legalizării marijuanei în SUA, americanii de la PHI Group vin să cultive cannabis medicinal în Transilvania CITEȘTE ȘI FOTO Premieră: După succesul legalizării marijuanei în SUA, americanii de la PHI Group vin să cultive cannabis medicinal în Transilvania

Primul disc presat la fabrica de viniluri din România a fost lansat în octombrie 1934, iar în 1937 a fost amenajat primul studio de înregistrări audio din România (până atunci, artiștii români, precum Gică Petrescu și Maria Tănase, fiind obligați să facă naveta la Viena și Berlin pentru a înregistra).

În 1948, firma privată a fost confiscată de stat, activitatea casei de discuri fiind reluată complet în 1956. 

În 1991, Electrecord a devenit societate pe acțiuni, iar în 2003 angajatii societătii au preluat controlul (77% din acțiuni). Un alt pachet de acțiuni, de 13,9%, este deținut de fondul de investiții Broadhurst Investments, reprezentat în România de Andrei Siminel.

Astăzi, Electrecord livrează pieței diferite CD-uri, dezvoltând și o aplicație în Google Play cu muzică arhivată.

viewscnt
Afla mai multe despre
electrecord
insolventa