Poșta Română a ipotecat nelegal terenuri ale statului și oficiii, inclusiv sediul central al companiei, ca garanție imobiliară în contracte de credit semnate cu diferite bănci, existând un risc ridicat ca statul să piardă aceste imobile, avertizează inspectorii Curții de Conturi într-un document obținut de Profit.ro. Contractele au fost semnate în perioada 2013-2015.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost publicată pe Profit Insider
Cu afaceri de peste un miliard de lei, Poșta Română este cel mai mare jucător de profil.
Poșta este controlată de Ministerul Comunicațiilor – 75% și Fondul Proprietatea – 25%, având cea mai mare rețea de oficii, de circa 5.600 de unități.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Un document al Curții de Conturi relevă că, într-un mod considerat nelegal de către inspectori, Poșta a inclus în propriul capital social construcții și terenuri proprietate publică a statului și a semnat, în perioada 2013- 2015, garanții imobiliare către bănci pentru 83 oficii poștale din Capitală și alte orașe, 5 terenuri și construcții, inclusiv sediul administrativ al companiei din centrul Bucureștiului.
Suma totală împrumutată de la bănci, în principal pentru capital de lucru, și garantate cu aceste active este de circa 200 milioane lei.
Contractele au fost semnate cu Eximbank, Banca Transilvania, Millennium (preluată între timp de OTP).
"Există un risc ridicat ca statul să piardă imobilele puse garanție la bănci de Poșta Română", atenționează inspectorii.
Potrivit acestora, Poșta nu avea dreptul de a include imobilele în capitalul social deoarece legea prevede că în capitalul societăților comerciale rezultate din reorganizarea regiilor autonome nu pot fi incluse astfel de bunuri proprietate publică a statului.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Grupul italian Landi Renzo ia în calcul închiderea producției în România și centralizarea operațiunilor în PoloniaEi mai reclamă, printre altele, faptul că, în timp, Poșta nu a virat la buget banii obținuți din închirierea bunurilor proprietate publică, a efectuat achiziții directe pentru transportul numerarului fără respectarea prevederilor legale, a plătit bonusuri contrar prevederilor OU 109/2011 privind guvernanța corporativă, a avizat deplasarea la un eveniment în Vietnam a mai multor persoane decât cele invitate, a plătit studii de fezabilitate ce nu și-au atins obiectivul.
Joi, Consiliul de Administrație al Poștei a fost revocat la cererea Ministerului Comunicațiilor, după ce a refuzat să demisioneze, informație anunțată în prealabil de Profit.ro.
Anul trecut, Consiliul Concurenței a amendat Poșta Română cu 7,4 milioane de euro, pentru că nu și-a îndeplinit obligațiile impuse în urma unei investigații finalizate în 2010. Atunci, Poșta fusese amendată cu 24 milioane euro, pentru abuz de poziție dominantă.
Guvernul spune încă de anul trecut că vrea să aloce 75,5 milioane de lei pentru majorarea capitalului social al Poștei. Infuzia de capital va acoperi datoriile companiei la bugetul de stat, inclusiv amenzile primite de la Consiliul Concurenței în ultimii 5 ani, precum și sumele pe care operatorul le-ar putea plăti în urma investigației derulate de Comisia Europeană, la solicitarea autorităților române, pe tema ajutoarelor de stat, a afirmat atunci șeful Consiliului Concurenței.