Majoritatea europarlamentarilor au votat rezoluția care lansează procedura ce ar putea lăsa Ungaria fără drept de vot în Consiliul European

Majoritatea europarlamentarilor au votat rezoluția care lansează procedura ce ar putea lăsa Ungaria fără drept de vot în Consiliul European
scris 17 mai 2017

Majoritatea europarlamentarilor au votat miercuri o rezoluție care cere UE să lanseze o procedură pentru sancționarea Ungariei pentru încălcarea persistentă a valorilor europene, procedură ce ar putea duce, în final, la suspendarea dreptului de vot al Budapestei în Consiliul European.

Textul, aprobat de 393 de parlamentari, față de 221 care au votat împotrivă și 64 care s-au abținut, nu are valoare de moțiune, arată news.ro.

Ca urmare a dezbaterii anterioare din plen, europarlamentarii au decis că situația actuală din Ungaria privind drepturile fundamentale justifică începerea procedurii oficiale de a stabili dacă există ”un risc clar de încălcare gravă”, a valorilor UE de către Ungaria.

Astfel, rezoluția cere activarea Articolul 7 din Tratatul de la Lisabona. Mai exact, aleșii au cerut Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne să redacteze o rezoluție oficială ce va fi supusă la vot în plen.

După ce au vândut Profi, polonezii de la Enterprise Investors, care dețin în România magazinele Noriel, au cedat și rețeaua de supermarketuri Dino din Polonia CITEȘTE ȘI După ce au vândut Profi, polonezii de la Enterprise Investors, care dețin în România magazinele Noriel, au cedat și rețeaua de supermarketuri Dino din Polonia

De asemenea, ei vor ca Guvernului ungar să retragă legile împotriva azilanților și organizațiilor neguvernamentale și să ajungă la un acord cu autoritățile americane, astfel încât Universitatea Central Europeană să rămână în Budapesta ca instituție liberă.

În plus, europarlamentarii solicită Comisiei Europene să monitorizeze strict utilizarea fondurilor UE de către Budapesta.

“Recentele evoluții din Ungaria au dus la deteriorarea gravă a statului de drept, democrației și drepturilor fundamentale, ceea ce reprezintă un test pentru abilitatea UE de a apăra valorile sale fundamentale, spun deputații. Ei subliniază nevoia unui proces de protejare a valorilor principale ale UE, menționat în rezoluția din 25 octombrie 2016”, se arată în comunicatul PE.

Textul aprobat miercuri a fost prezentat de grupurile ALDE și Social&Democrați din PE. Președintele PPE, din care face parte și formațiunea Fidesz, aflată la guvernare în Ungaria, a redactat un alt text, care nu făcea referire la Articolul 7, dar acest demers a generat opoziție inclusive în Partidul Popular European. Astfel, o parte dintre membri au decis să voteze rezoluția ALDE și S&D în loc de cea a președintelui lor.

RAPORT România are cel mai prost sistem de sănătate din 35 de țări europene. Și Albania are servicii medicale mai bune CITEȘTE ȘI RAPORT România are cel mai prost sistem de sănătate din 35 de țări europene. Și Albania are servicii medicale mai bune

Articolul 7 din Tratatul Uniunii Europene prevede un mecanism de întărire a valorile UE. Conform 7(1), Consiliul poate stabili că există un risc clar de încălcare serioasă a valorilor UE de către un stat membru, prevenind o încălcare efectivă prin anumite recomandări specifice adresate respectivului stat membru.

Articolul 7 poate fi activat de o treime dintre statele membre, de Parlament sau de Comisie. Consiliul trebuie să adopte o decizie cu o majoritate de patru cincimi după ce a primit consimțământul Parlamentului, care trebuie dat cu două treimi din voturile exprimate și majoritatea absolută a deputaților.

Următoarea etapă este articolul 7(2) prin care Comisia sau Consiliul pot stabili o încălcare efectivă, la propunerea a unei treimi din statele membre. Consiliul trebuie să decidă în unanimitate și Parlamentul trebuie să își dea acordul. Articolul 7(3) prevede sancțiuni, cum ar fi suspendarea dreptului de vot.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
ungaria
vot