Negocieri avansate pentru vânzarea Prestige Tour

Negocieri avansate pentru vânzarea Prestige Tour
Liviu Iancu
Liviu Iancu
scris 3 nov 2015

Fondul spaniol de investiții GED Capital, proprietarul grupului de agenții de turism Happy Tour, este în negocieri avansate cu turoperatorul turc Calypso Tour, care vrea să preia una dintre firmele din grup, Prestige Tours, singura dintre ele specializată în organizarea de vacanțe charter.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

"Negocierile sunt avansate, iar până la sfârșitul acestui an s-ar putea semna actele de vânzare. Suma pentru care se discută este de sub un milion de euro, mai puțin decât au plătit spaniolii în 2011, când au preluat Prestige de la Mircea Vladu", au declarat pentru Profit.ro surse din piața de turism.

Înființat în 1990 de Mircea Vladu, turoperatorul Prestige Tours a avut o evoluție ascendentă până la vânzarea către fondul spaniol, în iulie 2011. Din anul imediat următor firma a început să aibă pierderi, iar acesta este motivul pentru care, spun sursele din piață, a fost scoasă la vânzare, în contextul în care și principala companie din grup, Happy Tour, înregistrează la rândul ei pierderi.

Astfel, în 2010 Prestige a derulat, potrivit Ministerului Finanțelor, afaceri de 9,2 milioane de euro și a avut un profit net de 330.000 de euro, în 2011 afacerile au crescut la 12 milioane de euro și profitul net la 350.000 de euro, pentru ca în 2012 să aibă un volum al afacerilor de 13 milioane de euro și pierderi nete de 620.000 de euro. Cifra de afaceri a firmei a coborât în 2013 la 10 milioane de euro, iar pierderile s-au redus la 225.000 de euro, iar anul trecut volumul afacerilor a rămas constant (10,3 milioane de euro), însă pierderile s-au dublat (450.000 de euro). Anul trecut, datoriile Prestige Tour, potrivit site-ului Ministerului Finanțelor, se cifrau la 2,7 milioane de euro. Dacă în 2013 Prestige avea 36 de angajați, numărul acestora aproape că s-a înjumătățit un an mai târziu, ajungând la 19.

"Practic, cei care cumpără preiau și pierderile și datoriile, deci valoarea companiei este de câteva milioane de euro", au mai spus sursele citate. Potrivit acestora, GED a negociat anterior vânzarea Prestige și cu un turoperator rus, însă tranzacția nu s-a semnat, până la urmă.

La momentul achiziției, spaniolii de la GED au format un grup care atingea toate segmentele de business în turism, respective corporate (Happy Tour), vacanțe (Travel House și rețeaua de agenții Happy Tour), online (Paravion) și crearea de pachete, prin turoperatorul Prestige Tours.

De atunci, însă, lucurile s-au schimbat, pentru că principala agenție din grup, Happy Tour, a pierdut primul loc în topul agențiilor de turism, pe care îl ocupase detașat timp de un deceniu, fiind devansată de Touring Europabus (proprietar Dragoș Anastasiu), Perfect Tour (Corina Păcuraru), Eximtur (Lucia Morariu) și Christian Tour (Christian Pandel). Din 2012 firma a inregistrat pierderi în fiecare an, iar numărul de angajați a scăzut de la 108 atunci, la 82 în 2014.

În aprilie anul trecut, Mircea Vladu, care rămăsese în companie și după vânzare, a părăsit Prestige Tour.

Calypso Tour, firma care negociază preluarea Prestige, face parte din grupul turc Casio Air și este partener al turoperatorului din România pentru piața turcă. Calypso operează în special vacanțe în Antalya.

"Prestige lucrează de un an cu Calypso și sunt foarte mulțumiți de această colaborare. În ultimul an, gradul de ocupare al curselor charter organizate de Prestige pe destinația Antalya a fost de 95%, iar cei de la Calypso văd România ca pe o piață cu potențial pentru ei", afirmă sursele citate.

Antalya rămâne destinația cea mai profitabilă pentru turoperatorii români, iar în ultimii ani nicio companie nu s-a impus autoritar pe această piață.

Reprezentanții grupului Happy Tour nu au putut fi contactați pentru comentarii până la ora transmiterii știrii.

Prestige Tours este unul dintre cei 10-15 turoperatori din România, adică o agenție care contractează direct furnizorii, hotelieri și companii aeriene, depunând garanții de securizare a locurilor. 

Piața românească a agențiilor de turism este foarte săracă în tranzacții, în ultimii zece ani putând fi numărate pe degete astfel de mutări.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
agentie
prestige tour
vanzare
firma
turcia