OMV Petrom împarte 48% din profit ca dividende în pofida prăbușirii prețurilor la carburanți, petrol și gaze. Statul român încasează 362 milioane de lei

OMV Petrom împarte 48% din profit ca dividende în pofida prăbușirii prețurilor la carburanți, petrol și gaze. Statul român încasează 362 milioane de lei
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 27 apr 2020

Acționarii OMV Petrom vor primi dividendele la nivelul anunțat inițial, de 1,76 miliarde lei, 48% din profitul net pe 2019, în pofida prăbușirii cotațiilor petrolului și gazelor, principalele surse de venit ale companiei, a decis luni Adunarea Generală Ordinare a Acționarilor a OMV Petrom. Statul român, unul din acționari, cu 20,6% din acțiuni, va încasa 362 milioane lei, cu 15% peste suma încasată în 2019, aferentă profitului din 2018.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

În 2019, OMV Petrom a acordat un dividend de 0,027 lei/acțiune, pentru ca în acest an, în pofida efectelor extrem de dure ale crizei coronavirusului, războiului prețurilor declanșat pe piața internațională și carantinării economiilor lumii de către guverne, să-și respecte promisiunea inițială de 0,031 lei/acțiune.

Principalul acționar al OMV Petrom, compania austriacă OMV, va primi dividende de aproximativ 895,7 milioane lei.

„Ne-am menținut propunerea de distribuire de dividende, în ciuda presiunii la care este supusă industria noastră, în contextul pandemiei de coronavirus și a scăderii abrupte a prețului țițeiului. Dividendul aprobat reflectă performanța din 2019 a OMV Petrom. În această perioadă dificilă, ne menținem angajamentele față de acționarii noștri - inclusiv statul român”, a declarat Christina Verchere, CEO al OMV Petrom.

Din 2005 și până în 2019, OMV Petrom a distribuit către statul român dividende în valoare de aproximativ 3 miliarde de lei.

EXCLUSIV DOCUMENT Cum va fi șomajul tehnic la bugetari - Suspendare sau reducerea săptămânii de lucru la 4 zile. Se va ține cont și de calificativele anuale CITEȘTE ȘI EXCLUSIV DOCUMENT Cum va fi șomajul tehnic la bugetari - Suspendare sau reducerea săptămânii de lucru la 4 zile. Se va ține cont și de calificativele anuale

De asemeni, Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor a aprobat bugetul OMV Petrom S.A. pentru 2020, întocmit pe baza ipotezelor existente înaintea izbucnirii pandemiei COVID-19, respectiv pe baza unui preț mediu al țițeiului Brent de 60 USD/bep.

OMV Petrom a anunțat în prealabil că vânzările de carburanți s-au redus la finalul lunii martie cu 30%. Între timp, acestea s-au micșorat suplimentar, ajungând, potrivit unor surse guvernamentale, la -50%. De la finalul anului trecut prețurile benzinei și motorinei s-au redus cu aproximativ 1,3 lei/litru.

Potrivit calculelor Profit.ro, de la începutul lunii aprilie, consumul de gaze s-a redus cu aproape 40%, iar principali producători, printre care se numără și OMV Petrom, și-au redus producția cu 8,5%.

În plus, prețul gazului cu livrare în trimestrul al treilea, în care piața ar trebui să fie din nou liberalizată, este cu 25% mai redus decât prețul reglementat pentru consumatorii casnici și CET-uri prin controversata ordonanță de urgență 114/2018, care ar trebui eliminat de la 1 iulie. Iar trendul este unul descendent, ceea ce va conduce la un val de ieftiniri și în următoarele luni.

OMV Petrom a precizat, într-un document intern, că “orice ieftinire a prețului gazului cu un euro/MWh va avea un impact negativ de 18 milioane de euro”.

EXCLUSIV Discuții Finanțe - FMI. România ar putea împrumuta cu dobândă 1,5%, fără condiții și cu rambursare în maximum 5 ani. FMI: \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Discuții Finanțe - FMI. România ar putea împrumuta cu dobândă 1,5%, fără condiții și cu rambursare în maximum 5 ani. FMI: "Nu am primit încă o cerere formală".

Compania nu precizează la ce preț al gazului și-a alcătuit bugetul, precum în cazul petrolului. În acest caz, OMV Petrom, care și-a alcătuit bugetul pe un preț mediu al barilului de 60 de dolari, a precizat că o scădere cu un dolar a prețului barilului va avea un impact negativ de 20 de milioane euro asupra rezultatelor companiei. Cu alte cuvinte, dacă prețul mediu pentru acest an va fi de 20 de dolari pe baril, prețul actual pentru țițeiul cu livrare în luna iunie, impactul total asupra rezultatelor OMV Petrom ar fi de 800 milioane de euro.

Dacă OMV Petrom și-a construit bugetul pe prețul reglementat la gaze de 68 de lei/MWh (14 euro/MWh), iar prețul va continua să scadă la cel de dinaintea liberalizării, 45 lei/MWh (9 euro/MWH), impactul negativ numai pe partea de producție de gaze va fi de aproximativ 100 de milioane de euro.

OMV Petrom precizează că monitorizează continuu situația și că va oferi cele mai bune estimări cu privire la măsurile de răspuns la actuala criză, precum și la evoluția estimată în 2020 a principalilor indicatori operaționali și de piață, în data de 29 aprilie 2020 cu ocazia publicării rezultatelor consolidate ale Grupului pentru primul trimestru al 2020.

viewscnt
Afla mai multe despre
dividende
omv petrom
omv
acționari
coronavirus