Opinii

 • De la Ploiești la Brașov, în regim PPP
  De la Ploiești la Brașov, în regim PPP
  19 nov 2018

  Luna trecută s-a dat startul primei proceduri organizate pentru atribuirea unui proiect strategic de infrastructură în baza noii legislații privind parteneriatul public-privat (PPP): construirea autostrăzii Ploiești-Brașov. Reușita acestui demers ar veni, pe de o parte, să valideze funcționalitatea noului cadru legislativ în domeniul PPP, iar, pe de altă parte, ar pune capăt seriei de încercări nereușite de a realiza această autostradă, care a făcut de-a lungul timpului obiectul mai multor proceduri de achiziție publică, atât în regim de concesiune, cât și în regim PPP.

 • Ciomăgeala ciclică în pixuri pe harta și banii Bucureștiului
  Ciomăgeala ciclică în pixuri pe harta și banii Bucureștiului
  12 nov 2018

  Cum faci să-ți anunți disponibilitatea de a candida la președinția României după ce ai repetat aproape obsesiv că nu te interesează decât mandatul de primar al Capitalei, ba chiar continuând să susții asta? Păi arăți că n-ai încotro, devreme ce principalul dușman politic vrea să te lase fără obiectul muncii.

 • Split TVA, cronica unui eșec anunțat
  Split TVA, cronica unui eșec anunțat
  12 nov 2018

  Previzibil, Comisia Europeană a cerut României să renunțe la sistemul de plată defalcată a TVA, printr-o scrisoare care reprezintă prima atenționare înainte de deschiderea efectivă a unei proceduri de infringement.

 • De ce suntem doar filoamericani și filobritanici, nu și anglo-saxoni
  De ce suntem doar filoamericani și filobritanici, nu și anglo-saxoni
  6 nov 2018

  Bunicii noștri i-au așteptat (degeaba) pe americani (dar și pe britanici) după cel de-al doilea război mondial să vină să-i salveze de comuniști. Mai înainte, Statele Unite și Marea Britanie au jucat un rol esențial în sprijinirea și recunoașterea internațională a procesului politic care a culminat cu Marea Unire de la 1 decembrie 1918. În comunism, reperul capitalist al românilor era America, nu Europa. L-am dat jos pe Ceaușescu ca să trăim ca americanii, nu ca să aderăm la Uniunea Europeană. Probabil că, dacă s-ar organiza un referendum pe această temă, la care li s-ar da să aleagă, românii ar prefera să devină stat al SUA, chiar și unul asociat, precum Puerto Rico, decât să continue să fie membri UE.

 • Poate că a venit vremea ca Samsung să ia în serios o despărțire de Android
  Poate că a venit vremea ca Samsung să ia în serios o despărțire de Android
  2 nov 2018

  Samsung are un an prost pe piața smartphone-urilor. Un an care ar trebui să determine oficialii companiei, dacă nu au făcut-o până acum, să ia în considerare un plan B.

 • Legea Offshore extinde stabilitatea, dar crește fiscalitatea
  Legea Offshore extinde stabilitatea, dar crește fiscalitatea
  31 oct 2018

  Legea care reglementează regimul exploatărilor petroliere din perimetrele Mării Negre, așa cum a fost ea adoptată de către Parlament zilele trecute, aduce o serie de modificări defavorabile investitorilor. În schimb, rezolvă unul dintre cele mai controversate aspecte, cel al stabilității și predictibilității cadrului fiscal.

 • Statul, noul supra-creditor în procedura insolvenței?
  Statul, noul supra-creditor în procedura insolvenței?
  22 oct 2018

  Printr-o serie de modificări aduse recent legislației insolvenței, Guvernul a încercat să aducă mai multă celeritate în procedurile de insolvență care continuă să afecteze creditorii prin nerespectarea planului de reorganizare și prin neplata creanțelor curente, dar și să crească gradul de colectare a creanțelor bugetare.

 • Managementul activ al deflatorului PIB, cheia ieșirii din capcana economisirii
  Managementul activ al deflatorului PIB, cheia ieșirii din capcana economisirii
  16 oct 2018

  Mulți economiști, în special cei cu tendințe de stânga, sunt tentați să se uite la cât costă, de exemplu, mâncarea în Occident, să facă comparația cu prețurile de la noi și să afirme că, printr-o "minune" deloc fericită, România "beneficiază" de derogare de la efectul Ricardo–Viner–Harrod–Balassa–Samuelson–Penn–Bhagwati. Numai că asta înseamnă, practic, să confunzi anumite vulnerabilități cronicizate ale economiei locale cu niște simple efecte statistice de bază.

 • Taxarea inversă generalizată: Obiectiv, România are șanse reduse să aplice mecanismul
  Taxarea inversă generalizată: Obiectiv, România are șanse reduse să aplice mecanismul
  15 oct 2018

  România are șanse reduse să primească aprobare de la instituțiile UE să perceapă TVA prin taxare inversă generalizată, mecanism recent adoptat de Consiliul pentru Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN).