Dragă Moș Guvern

scris 18 aug 2021

Dragă Moș Guvern,

Știu că ești tare ocupat, dar poate găsești răgazul să citești și scrisorica mea.

Mi-a spus tati că a folosit platforma ROVACCINARE și a fost mulțumit. Nu a picat, a primit SMS de reamintire cu 2 zile înainte și când a ajuns la domnu’ doctor, totul a decurs bine.

Am aflat de la un spiriduș că altcineva va prelua infrastructura digitală a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Mă bucur tare mult. De prea multe ori l-am auzit pe bunicul bodogănind când se întorcea de la farmacie: ‚ălora iar nu le merge calculatorul!’.

Doamna de la curățenie CITEȘTE ȘI Doamna de la curățenie

Dorința mea de Crăciun este să incepi și să duci la bun sfârșit digitalizarea fișei de cazare de la hoteluri. O tot văd pe mami, când mă duce la munte sau la mare, cum ajungem, scrie ceva pe o fițuică de hârtie și o întreabă pe doamna de la recepție: ’în ce dată suntem?’.

Suntem în august 2021 și știu de pe internet că oamenii au ajuns să își facă de pe tablete ‚fișă de zbor’ pentru a călători în spațiu cu rachetele lui Musk sau Branson.

Poate știți gluma, Legea Turismului este atât de veche încât are autograful lui Ștefan cel Mare în original.

În prezent, hotelierul este obligat să păstreze până la 5 ani fișa de cazare, copie și original, pentru a putea fi verificată de autoritățile fiscale sau poliție, în anumite cazuri.

Sigur, există soluții informatice dedicate HoReCa prin care se scanează buletinul, însă finalul tot pe hârtie este. Legătura digitală către ANAF, INS sau Poliția Română nu există.

Acum 9 ani, în 2012, a existat o încercare, timidă, de implementare a SIET - Sistemul Integrat de Evidență a Turiștilor, o bază de date digitală, în timp real, a sosirilor și plecărilor turiștilor de pe teritoriul României. La momentul respectiv, unii dintre marii jucători din piața hotelieră nu au fost de acord, invocând birocrația și chiar spionarea turiștilor.  De atunci, nu s-a mai întâmplat nimic. De 9 ani.

Pe termen lung, SIET are sens. Sigur, respectând la virgulă normele GDPR și implementat după consulatarea reală a jucătorilor din piață. 

De prea multe ori în România gândim și acționăm pe termen scurt: luni, ani. Poate a venit momentul să gândim turismul românesc în decenii.

Digitalizarea industriei hoteliere, ca de altfel a oricărei industrii din România, este un proces inevitabil și ireversibil. Pandemia nu a facut decât sa accelerezeze acest proces. Singura întrebare este cât va dura: un an-doi sau un deceniu-două.

O aplicație simplă, conectată prin API la sistemele de management deținute de hotelieri ar fi benefică pentru toate părțile implicate: va crește eficiența hotelierului, INS va avea date corecte pentru cercetări statistice, ANAF-ul va monitoriza mai bine evaziunea fiscală iar poliția, atunci când este cazul, va avea acces în timp real la datele de care are nevoie. 

Nu ar strica poate, putină încredere într-o echipa de tineri talentați în UI și UX , pentru a desena mai frumos, mai prietenos și mai intuitiv platformele software guvernamentale de interes public.

Dragă Moș Guvern, dacă îmi vei îndeplini această dorință, promit că mă voi gândi serios să nu plec din România când mă voi face mare.

Te aștept! Cu.minte!

Răzvan Iacob este Managing Partner OTELO,  cu 21 de ani experiență în industria hotelieră

viewscnt
Afla mai multe despre
răzvan iacob