”În baza datelor de care dispunem, este rezonabil să credem că cel puțin trei milioane și jumătate de italieni vor rămane fără apa de la robinet”, a declarat Francesco Vincenzi, președintele Observatorului ANBI privind resursele de apă, citând date ale Consiliului Național de Cercetare. Conform Consiliului, un procent între 6% și 15% din populația italiană trăiește acum în teritorii expuse la secetă severă sau extremă, transmite Il Sole 24ore, citată de Rador.
Spre sfârșitul weekendului va sosi un val de perturbări atmosferice care, cu siguranță, nu va fi suficient pentru a schimba soarta unei situații care, așa cum amintește Observatorul ANBI privind resursele de apă, este deja compromisă iremediabil. Temperaturile blânde din luna curentă fac ca stratul de zăpadă din regiunile alpine să scadă din ce în ce mai mult. Fluviul Po înregistrează fluxuri sub minimul istoric și evident mai mici decât 2022.
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
În unele zone din Piemont, au intrat deja în acțiune cisternele. Absența ploilor din luna februarie face ca spectrul secetei să se întrevadă și în zonele tirreniene din centrul Italiei. În regiunea Umbria, scăderea nivelului râului Tibru este constantă, iar Lacul Bracciano este cu 15 cm mai scăzut decât în 2022.
Seceta este un fenomen cu care se confruntă și restul Europei: din Franța, unde în unele zone ale țării momentul raționalizării apei este din ce în ce mai apropiat, până în Marea Britanie, unde s-a început deja limitarea achizițiilor unor produse agricole cum ar fi roșiile, ardeii, castraveții, salata verde, broccoli și conopida. În Franța, așa cum amintește asociația Coldiretti, absența ploii pune în pericol industria parfumurilor, iar restricțiile privind utilizarea apei ar putea fi declanșate încă din martie. Situația este atât de presantă, încât ministrul agriculturii, Marc Fesneau, a anunțat că până în iunie vor fi operaționale 60 de noi proiecte de apă. În Spania, din cauza lipsei precipitațiilor, este o mare penurie de ghinde cu care sunt hrăniți porcii din a căror carne se face celebra șuncă Pata negra.