Administrația Biden reia controversatul program al lui Donald Trump, care îi obligă pe solicitanții de azil să aștepte în Mexic audierile pentru imigrație

Administrația Biden reia controversatul program al lui Donald Trump, care îi obligă pe solicitanții de azil să aștepte în Mexic audierile pentru imigrație
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 dec 2021

Administrația Biden reia controversatul program al lui Donald Trump, care îi obligă pe solicitanții de azil să aștepte în Mexic audierile pentru imigrație, pentru a respecta un ordin judecătoresc în acest sens, au declarat joi oficiali americani și mexicani, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Președintele democrat Joe Biden a întâmpinat probleme în primul său an de mandat să inverseze multe politici de imigrare dure puse în aplicare de predecesorul său republican Donald Trump și, în același timp, se confruntă cu un număr record de arestări de migranți la granița dintre SUA și Mexic, scrie News.ro.

SUA, cel mai mare producător de deșeuri din plastic la nivel mondial CITEȘTE ȘI SUA, cel mai mare producător de deșeuri din plastic la nivel mondial

Biden a pus capăt politicii lui Trump cunoscută sub numele de Protocoale de protecție a migranților (MPP) la scurt timp după inaugurarea sa în ianuarie, ca parte a unei promisiuni de a implementa ceea ce el a numit o abordare mai umană a imigrației.

Dar un judecător federal a decis că decizia de anulare a politicii respective, luată de Biden, nu a urmat procedura adecvată și, în august, a ordonat repunerea în vigoare a politicii fostului președinte Trump.

Guvernul SUA a spus că trebuie să aștepte acordul Mexicului înainte de a reporni MPP.

”Statele Unite au acceptat toate condițiile pe care le-am propus”, a spus un oficial mexican. Statele Unite ale Americii vor lua măsuri pentru a aborda preocupările umanitare ale Mexicului cu privire la program, au declarat oficialii americani și mexicani, inclusiv oferirea de vaccinuri pentru Covid-19 migranților care se întorc și scutirea mai multor categorii de persoane considerate vulnerabile.

Migranții vor fi, de asemenea, întrebați dacă se tem de persecuție sau de tortură în Mexic înainte de a fi înscriși în program și vor avea acces la reprezentare legală, au declarat oficialii americani în timpul unei discuții avută joi cu reporterii.

Orice migrant din emisfera vestică ar putea fi plasat în programul MPP reelaborat, a spus unul dintre oficialii americani.

Numărul de haitieni și venezueleni prinși la granița dintre SUA și Mexic a crescut în ultimul an, adăugându-se la un număr mare de persoane care traversează Mexicul și America Centrală.

În același timp, administrația Biden încă încearcă în mod activ să pună capăt programului MPP, emițând o nouă nota de reziliere în speranța că va rezolva problemele juridice.

Secretarul pentru Securitate Internă, Alejandro Mayorkas, a declarat în octombrie că programul Trump ”are defecte endemice” și ”costuri umane nejustificate”.

Politica a fost o piatră de temelie a reprimării imigrației a lui Trump. În timpul administrației Trump, zeci de mii de oameni care au trecugt granița terestră dintre SUA și Mexic au fost trimiși înapoi în Mexic pentru a aștepta luni, uneori ani, pentru a-și prezenta cazurile la audierile de imigrare din SUA, ținute în sălile de judecată improvizate de lângă graniță.

Mulți migranți, totuși, nu s-au prezentat în instanță pe fondul întârzierilor și pericolelor îndelungate din Mexic.

Retailerul polonez de fashion Sinsay va fi prezent cu două magazine în proiectele Family Market, dezvoltate la Iași de compania Iulius CITEȘTE ȘI Retailerul polonez de fashion Sinsay va fi prezent cu două magazine în proiectele Family Market, dezvoltate la Iași de compania Iulius

Susținătorii imigrației spun că MPP i-a expus pe migranți la violență și răpiri în orașe periculoase de graniță, unde oamenii au așteptat audierile în tabere.

Programul MPP va fi reluat luni, probabil cu un număr mic de migranți la un singur punct de trecere a frontierei americane, a declarat unul dintre oficialii americani.

Întoarcerile în Mexic vor avea loc în cele din urmă prin șapte puncte de trecere a frontierei din California, Arizona și Texas, potrivit Departamentului pentru Securitate Internă (DHS) al SUA.

Reintroducerea MPP se adaugă la un amestec confuz de politici de imigrație în vigoare la granița dintre SUA și Mexic, unde arestările au atins un număr record de 1,7 milioane în anul fiscal 2021, încheiat în septembrie.

Chiar dacă Biden a încercat să pună capăt MPP, administrația sa a continuat să pună în aplicare un ordin de sănătate publică din era Trump, cunoscut sub numele de Titlul 42, care permite autorităților de frontieră să expulzeze rapid migranții fără a le oferi șansa de a solicita azil.

Aproape două treimi dintre migranții prinși trecând granița dintre SUA și Mexic în acest an fiscal au fost expulzați în temeiul ordinului Titlul 42. Â

Acum, migranții prinși la granița dintre SUA și Mexic vor fi mai întâi evaluați pentru a determina dacă pot fi expulzați rapid în temeiul Titlului 42, a spus un oficial american. Cei care nu pot fi expulzați vor fi fie returnați în Mexic cu un termen la tribunalul MPP, fie eliberați sau deținuți în Statele Unite.

Se vor face excepții pentru migranții cu probleme de sănătate, persoanele în vârstă și cei expuși riscului de discriminare în Mexic, în special pe baza identității de gen și a orientării sexuale, a spus un alt oficial american.

Statele Unite și Mexic vor aranja transportul migranților care așteaptă în adăposturile mexicane, astfel încât să poată participa la ședințele de judecată din Statele Unite, a declarat un alt oficial american.

Dar oficialii locali din Mexic au spus că multe adăposturi de la frontieră sunt deja pline și copleșite de situație.

De asemenea, Mexic are probleme cu taberele improvizate de migranți care au apărut de-a lungul graniței în ultimul an.

viewscnt
Afla mai multe despre
sua
imigranti
mexic