Costul climatic al primilor doi ani de război în Ucraina a fost mai mare decât emisiile anuale de gaze cu efect de seră generate de 175 de țări, într-un an

Costul climatic al primilor doi ani de război în Ucraina a fost mai mare decât emisiile anuale de gaze cu efect de seră generate de 175 de țări, într-un an
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 iun 2024

Costul climatic al primilor doi ani de război în Ucraina a fost mai mare decât emisiile anuale de gaze cu efect de seră generate de 175 de țări, într-un an.

Conflictul din Ucraina a generat cel puțin 175 de milioane de tone de dioxid de carbon echivalent (CO2e – cea mai mare sursă de gaze cu efect de seră). Emisiile, cauzate de explozii, incendii (mai ales cele ale depozitelor de carburanți), mișcările de tehnică militară, dar și redirecționarea zborurilor comerciale pentru a ocoli conflictul, precum și reconstrucția viitoare, toate au fost luate în calcul de Initiative on Greenhouse Gas Accounting of War (IGGAW), un grup de cercetători finanțat Germania, Suedia și de Fundația Europeană pentru Climă.

Urmărește-ne și pe Google News
Drepturile muncitorilor, în declin mai rapid în Europa decât în alte părți - raport. Rază de speranță în România CITEȘTE ȘI Drepturile muncitorilor, în declin mai rapid în Europa decât în alte părți - raport. Rază de speranță în România
Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Pe lângă emisiile de dioxid de carbon, războiul a mai dus la eliberarea în atmosferă a unor cantități importante de protoxid de azot și hexafluorură de sulf, acestea fiind printre cele mai puternice gaze cu efect de seră, arată BiziDay.

Raportul a constatat că numai carburantul utilizat pentru mișcarea trupelor rusești este responsabil pentru 35 de milioane de tone de dioxid de carbon (20% din total). Repararea și recontrucția clădirilor și infrastructurii avariate din Ucraina va produce circa o treime din totalul emisiilor.

“Rusia afectează nu numai Ucraina, ci și clima noastră a tuturor. Acest <carbon al conflictului> este semnificativ și va fi resimțit la nivel global. Federația Rusă ar trebui să fie obligată să plătească pentru acest lucru, o datorie pe care o are față de Ucraina și față de țările din emisfera sudică care vor avea de suferit cel mai mult din cauza problemelor climatice, prin creșterea nivelului oceanelor”, a declarat Lennard Klerk, autorul principal al studiului, care a evaluat la circa 32 de miliarde de dolari numai despăgubirile pentru daune climatice, pentru primii doi ani de război în Ucraina. 

Un alt studiu, realizat de Scientists for Global Responsibility, a stabilit că, pe timp de pace, forțele armate sunt responsabile pentru circa 5,5% din emisiile globale de gaze cu efect de seră, mai mult decât industria aeronautică și cea navală la un loc. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ucraina
clima
efect de sera