DECIZIE Alegerile pentru președintele României, organizate mult mai devreme decât luna dinaintea încheierii mandatului

DECIZIE Alegerile pentru președintele României, organizate mult mai devreme decât luna dinaintea încheierii mandatului
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 mar 2024

Parlamentul, prin votul final al deputatilor, a adoptat un proiect legislativ inițiat de UMDR care prevede ca alegerile pentru funcția de președinte al României să poată avea loc cu cel mult 3 luni înainte de data încheierii mandatului șefului statului și nu doar în luna anterioară încheierii mandatului acestuia.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

De ce este important: Potrivit legislației în vigoare, ziua alegerilor pentru președinte este duminica, iar alegerile au loc în luna anterioară celei în care ajunge la termen mandatul de președinte. Cu cel puțin 75 de zile înaintea zilei votării, Guvernul stabilește data alegerilor prin hotărâre.

Mai este important: Liderii coaliției de guvernământ, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, au anunțat că s-a ajuns la un consens pe tema comasării alegerilor europarlamentarele și locale, care vor avea loc pe 9 iunie. Anterior, partidele aflate la putere lua în calcul ca alegerile prezidențiale să fie declanșate la 24 noiembrie, iar cele parlamentare, la 30 noiembrie. Atât mandatul Parlamentului. cât și al președintelui se încheie pe 21 decembrie. Potrivit unor surse politice, acum PSD ar dori ca alegerile prezidențiale să aibă loc în luna septembrie, iar cele parlamentare să rămână în luna decembrie, la termen.

Prin urmare, odată promulgat proiectul, alegerile pentru președinte vor putea fi devansate, iar noul președinte ales ar urma să aștepte ca actualul președinte să își încheie mandatul.

INTERVIU Ambasadorul Italiei la București: Comunitatea românilor contribuie cu până la 2% la PIB-ul Italiei. Unde vor să investească italienii și unde se caută locuri de muncă în Italia. Atracția din Capitală pentru turiștii italieni CITEȘTE ȘI INTERVIU Ambasadorul Italiei la București: Comunitatea românilor contribuie cu până la 2% la PIB-ul Italiei. Unde vor să investească italienii și unde se caută locuri de muncă în Italia. Atracția din Capitală pentru turiștii italieni

”Alegerile au loc cu cel mult 3 luni anterioare lunii în care ajunge la termen mandatul de președinte”, este forma adoptată de către senatori, cu păstrarea termenului minim de 75 de zile pentru anunțarea alegerilor de către Guvern.

UDMR subliniază că propunerea nu afectează, oricum, mandatul președintelui în funcție, urmărind doar stabilirea unei perioade mai îndelungate îm care se pot organiza alegerile prezidențiale raportat la termenul la care ajunge la final mandatul de președinte.

”Acest termen mai larg acordă posibilitatea pregătirii mai aplecate a preluării mandatului de către președintele nou ales”, susține UDMR.

Guvernul anunță decontarea de la buget a vizelor turistice SUA pentru unii bugetari, inclusiv pentru cei din sistemul de siguranță și ordine publică CITEȘTE ȘI Guvernul anunță decontarea de la buget a vizelor turistice SUA pentru unii bugetari, inclusiv pentru cei din sistemul de siguranță și ordine publică

Potrivit sursei citate, sunt luate în considerare modele existente la nivel internațional, precum cel din Statele Unite ale Americii, unde alegerile prezidențiale se desfășoară întotdeauna în prima zi de marți a lunii noiembrie, iar președintele este investit în noul mandat cu data de 20 ianuarie.

viewscnt
Afla mai multe despre
udmr
alegeri
devreme
calendar
prezidențial
parlamentar
local
europarlamentar