DECIZIE Persoanele condamnate la cel puțin 1 an de închisoare, pentru anumite fapte, nu mai pot lucra ca avocat decât după reabilitare, amnistie sau dezincriminare

DECIZIE Persoanele condamnate la cel puțin 1 an de închisoare, pentru anumite fapte, nu mai pot lucra ca avocat decât după reabilitare, amnistie sau dezincriminare
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 27 sep 2022

Parlamentul a decis, prin votul final al Camerei Deputaților, că sunt nedemne pentru a fi avocat persoanele condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pedeapsa închisorii de 1 an sau mai mare pentru săvârșirea cu intenție a unei infracțiuni - infracțiune având pedeapsa cu închisoarea de cel puțin 1 an și reprezentând o acțiune contra contra vieții, patrimoniului, înfăptuirii justiției, securității naționale, de corupție, de serviciu, de fals, de genocid, care aduce atingere unor relații privind conviețuirea socială - dacă până la data verificării nu a intervenit reabilitarea, amnistia post-condamnatorie sau dezincriminarea faptei. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Proiectul a fost adoptat în această formă de majoritatea de guvernământ, în scopul rectificării legii pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat, ca urmare a unor decizii ale Curții Constituționale a României (CCR).

Facilitate adoptată în primă etapă pentru magistrați și personalul din justiție: Compensația pentru chirie, folosită pentru plata creditului ipotecar CITEȘTE ȘI Facilitate adoptată în primă etapă pentru magistrați și personalul din justiție: Compensația pentru chirie, folosită pentru plata creditului ipotecar

Forma de până la decizia CCR prevedea că este nedemn de a fi avocat ”cel condamnat definitiv prin hotărâre judecătorească la pedeapsa cu închisoare pentru săvârșirea unei infracțiuni intenționate, de natură să aducă atingere prestigiului profesiei”.

Prin Decizia Curții Constituționale nr. 225 din 4 aprilie 2017, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 468 din 22 iunie 2017, s-a admis excepția de neconstituționalitate, constatându-se că sintagma "de natură să aducă atingere prestigiului profesiei" este neconstituțională. De asemenea, prin Decizia 230/28.04.2022, CCR a admis o nouă excepție de neconstituționalitate ridicată cu privire la articolul respectiv, care a fost astfel abrogat,

DECIZIE Schimbări în Codul Muncii: Salariații vor avea dreptul la un nou concediu și chiar să absenteze de la muncă. Model-cadru al contractului, noi condiții la perioada de probă, munca la mai mulți angajatori și ocuparea altui post. CITEȘTE ȘI DECIZIE Schimbări în Codul Muncii: Salariații vor avea dreptul la un nou concediu și chiar să absenteze de la muncă. Model-cadru al contractului, noi condiții la perioada de probă, munca la mai mulți angajatori și ocuparea altui post.

În comisii, deputații, cu votul majorității de guvernământ, votaseră o altă formulă a articolului, respectiv că este nedemn de a fi avocat ”cel condamnat prin hotărâre judecătorească definitivă la o pedeapsă privativă de libertate pentru săvârșirea cu intenție a unei infracțiuni pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de cel puțin 1 an, cu excepția situației în care, până la data verificării stării de nedemnitate, a intervenit reabilitarea, amnistia post-condamnatorie sau dezincriminarea faptei”.

USR a criticat forma votată de PSD și PNL, susținând că astfel este restrânsă foarte mult categoria infracțiunilor care nu ar trebui să fie asociate cu profesia de avocat, și a amenințat că va ataca proiectul la Curtea Constituțională.

La votul din plen, însă, majoritatea a votat un amedament formulat de PSD și PNL, dar care fusese respins în comisii și potrivit căruia este nedemn de a fi avocat: ”cel condamnat prin hotărâre judecătorească definitivă la pedeapsa închisorii de 1 an sau mai mare pentru săvârșirea cu intenție a unei infracțiuni infracțiune pedepsită cu pedeapsa închisorii având un minim special de cel puțin 1 an și reprezentând infracțiune contra contra vieții, infracțiune contra patrimoniului, infracțiune contra înfăptuirii justiției, infracțiune de corupție sau de serviciu, infracțiune de fals, infracțiune care aduce atingere unor relații privind conviețuirea socială, infracțiune contra securității naționale sau o infracțiune de genocid, contra umanității și de război, dacă până la data verificării stării de nedemnitate nu a intervenit reabilitarea, amnistia post-condamnatorie sau dezincriminarea faptei”. 

Pentru a intra în vigoare, dacă nu este contestat la Curtea Constituțională, proiectul mai trebuie promulgat de șeful statului.

viewscnt
Afla mai multe despre
avocat
profesie
nedemn
condamnat
închisoare
1 an
parlament