Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au dat amenzi de peste 500.000 de lei în urma controalelor făcute pe litoral în minivacanța de 1 Mai, iar șase operatori economici au fost închiși temporar. Printre neregulile găsite au fost produse expirate și vitrine frigorifice murdare.
ANPC a transmis că în perioada 25 aprilie - 2 mai, au fost desfășurate acțiuni de control, ca parte a activității Comandamentului de Vară 2023, în zonele: litoralul Mării Negre, Bucovina, Maramureș, Valea Prahovei și zona Brașov, scrie News.ro.

28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
Astfel, în această perioadă, echipe ale Comisariatelor Județene pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Bihor, Ialomița, Dolj, Bacău, Vrancea, Ilfov, Sibiu și Hunedoara – care au făcut parte din structura special constituită, Comandamentul Litoral 2023 – aflate sub coordonarea președintelui ANPC, Horia Constantinescu, și a vicepreședintelui Mihai Culeafă, au controlat 101 operatori economici care activează în stațiunile de pe malul Mării Negre, precum și pe cele aflate în perimetrul de desfășurare a festivalurilor organizate aici.

“Reînceperea unui sezon de vacanță nu trebuie comparată cu renașterea păsării Phoenix, cu toate că unele locații par ca dupa bombardamente, nu foc! Pe litoral există locații spectaculoase! Investiții majore, gestionate perfect! Trist este că nu există nicio determinare de a recostrui din temelii și de a aduce la nivel de top întregul litoral. Afacerea de baracă pare mai puternică! Continuăm lupta și, la un moment dat, sper să se înțeleagă că vrem binele turismului și turistului!”, a declarat Horia Constantinescu, președintele ANPC.
În urma neregulilor au fost date 47 de amezi în valoare totală de 525.000 de lei și a fost oprită temporar activitatea, până la remedierea deficiențelor, pentru șase operatori economici. Aceștia sunt: Onfix Market SRL, August Food SRL, Alindor Gabicris SRL, Palmeyra Events SRL, Soft Ice SRL, Street Yum SRL.

Printre neregulile găsite de echipele de control au fost: folosirea la preparare a unor ingrediente diferite față de cele înscrise în meniu sau fără a avea traducerea în limba română a informațiilor pe etichete; folosirea la preparare a unor ingrediente cu data limita de consum depășită; utilizarea unor materii prime fără informații privind data de decongelare sau cea de producție; decongelarea produselor la temperatura ambientală; folosirea unor vitrine frigorifice neigienizate, cu pete de rugină în exterior, prepararea și comercializarea unor produse alimentare fără a avea protecție față de mediul înconjurător, riscând contaminarea acestora.
De asemenea, alte probleme descoperite de comisarii ANPC au fost nerespectarea regimului de temperatură pentru păstrarea preparatelor; neafișarea în listele meniu a ingredientelor conținute de preparate; utilizarea unor cântare neomologate; folosirea unor ustensile de bucătărie neprofesionale, nerecomandate în alimentația publică sau a unor instrumente de servire neprotejate individual (paie neambalate, în zona de bar); utilizarea unor coșuri de gunoi fără capac și pedală de acționare, aceasta ducând la contaminarea preparatelor.
