FOTO&DOCUMENT RA-APPS pregătește o nouă reședință oficială. Nu vrea să spună și pentru cine

FOTO&DOCUMENT RA-APPS pregătește o nouă reședință oficială. Nu vrea să spună și pentru cine
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 11 ian 2024

Regia Autonomă ”Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat” (RA-APPS), aflată în subordinea Guvernului, pregătește transformarea vilei din strada Nikolai Gogol nr. 3, situată în zona Primăverii din Capitală, la câțiva pași de reședința actualului șef de stat, în reședință oficială. Solicitat să precizeze pentru cine este pregătită noua reședință oficială, Guvernul a transmis un răspuns al RA-APPS care omite să indice beneficiarul viitoarei reședințe oficiale.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics

De ce este important: Reședințele oficiale sunt atribuite, conform legii, prin aprobarea SGG, pentru președintele României, președintele Senatului, președintele Camerei Deputaților, prim-ministrul României, președintele Curții Constituționale, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, președintele Curții de Conturi, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, președintele Academiei Române și pentru persoanele care au avut calitatea de șef al statului român. Pentru aceste persoane, RA-APPS încheie contracte de folosință gratuită.

Mai este bine de știut: Cu circa 2.300 de angajați și active imobiliare importante, printre care Hotelul Triumf sau Clubul Floreasca, sute de apartamente și vile în zone rezidențiale din Capitală, RA-APPS a preluat de la regimul comunist atribuția de administrare a caselor de protocol. În ciuda acestor active și a faptului că Guvernul asigură decontarea de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului General al Guvernului, a cheltuielilor pentru investițiile la baza materială de reprezentare și protocol, aflate în administrarea Regiei, aceasta se află constant pe pierdere, bugetul pentru 2023 având prevăzută o pierdere netă de 32 milioane lei.

În plus, RA-APPS este ”faimoasă” pentru faptul că refuză să funizeze informațiile solicitate prin Legea liberului acces la informații de interes public, cu acordul tacit al celor care ajung să conducă Guvernul.

LEGE Iohannis a promulgat inițiativa lui Ciucă - amenzi mari pentru cei care pun însemne pe tricolor. Pas spre ”consacrarea \'sacralității\' drapelului național CITEȘTE ȘI LEGE Iohannis a promulgat inițiativa lui Ciucă - amenzi mari pentru cei care pun însemne pe tricolor. Pas spre ”consacrarea 'sacralității' drapelului național

Acum, Executivul a redactat și se pregătește să adopte un proiect de hotărâre prin care imobilul cu garaj și trerenul aferent din strada Nikolai Gogol nr. 3 ar urma să fie declarat bun de interes public național și să-i fie atribuită destinația de reședință oficială, așa cum se poate observa chiar din proiectul oficial analizat de Profit.ro. 

FOTO&DOCUMENT RA-APPS pregătește o nouă reședință oficială. Nu vrea să spună și pentru cine

Imobilul se află practic la o stradă de reședința actualului președinte al României și pe aceeași strada, unde la numărul 2 a avut reședință oficială - după terminarea mandatului - fostul șef de stat Traian Băsescu. Anul acesta se va încheia și mandatul actualului președinte Iohannis.

sursa foto Google Maps

sursa foto Google Maps

Conform datelor de identificare ale imobilului, este vorba de un teren de 852 mp pe care se află două corpuri de clădiri, cu 3 niveluri și cu suprafețe construite la sol de 185 mp, respectiv 252 mp. Pe teren se mai află un garaj de 30 mp și o altă clădire cu un singur nivel, de 40 mp.

Valoarea proprietății în actele RA-APPS este de 11 milioane lei, din care valoarea terenului este de 9,7 milioane lei.

Nou privilegiu: Membrii CA vor cumula indemnizația pentru creșterea copilului cu cea de conducere a companiei. Consiliul Legislativ, aviz negativ - nu muncesc 8 ore pe zi CITEȘTE ȘI Nou privilegiu: Membrii CA vor cumula indemnizația pentru creșterea copilului cu cea de conducere a companiei. Consiliul Legislativ, aviz negativ - nu muncesc 8 ore pe zi

”În prezent, se constată necesitatea identificării unor imobile aflate în domeniul privat al Statului Român și administrarea R.A.-A.P.P.S, care să întrunească condițiile legale pentru a fi atribuite cu destinația de reședință oficială pentru categoriile de beneficiari ai reședințelor oficiale”, susține Guvernul, care adaugă că în acest sens RA-APPS a identificat imobilul din strada Nikolai Gogol nr. 3.

Solicitat de Profit.ro să precizeze pentru cine e pregătită reședința oficială, Guvernul, care prin SGG decide atribuirea, a transmis un răspuns al RA-APPS care confirmă preluarea în baza sa de protocol a imobilului din strada Gogol nr. 3, ”conform unei Hotărâri de Guvern ce va fi inițiată în perioada următoare”.

Regia, care ignoră să admită inițierea deja a hotărârii, introdusă chiar în ziua răspunsului oficial pe agenda ședinței de Guvern, omite totodată să indice beneficiarul reședinței.

Între timp, în primai licitație publică din acest an, RA-APPS a închiriat un apartament de 70 mp fostului președinte al AEP, Constantin Mitulețu-Buică, care a demisionat de la șefia instituției după ce ANI a sesizat Parchetul pentru că Mitulețu ar fi numit-o într-o funcție din instituție pe cumnata sa, sora soției sale.

FOTO&DOCUMENT RA-APPS pregătește o nouă reședință oficială. Nu vrea să spună și pentru cine
viewscnt
Afla mai multe despre
ra-apps
reședință
oficială
gogol
primăverii
băsescu
iohannis
guvern