RA-APPS nu mai are bani pentru a investi la Parlament, Președinție, Curtea Constituțională

RA-APPS nu mai are bani pentru a investi la Parlament, Președinție, Curtea Constituțională
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 29 oct 2022

Guvernul a decis decontarea de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului General al Guvernului, a cheltuielilor pentru investițiile la baza materială de reprezentare și protocol, aflate în administrarea Regiei Autonome "Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat" (RA-APPS).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

De ce este important: Cu circa 2.000 de angajați și active imobiliare importante, printre care Hotelul Triumf sau Clubul Floreasca, sute de apartamente și vile în zone rezidențiale din Capitală, Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) a preluat de la regimul comunist atribuția de administrare a caselor de protocol, dar rămâne una din cele mai puțin transparente instituții publice. Argumentând prin confidențialitatea activității de protocol, efectuată pentru guvernanții de toate culorile politice care se perindă pe la Administrația Prezidențială, Palatul Victoria și administrația centrală sau pentru aleșii din Parlament, regia desfășoară, fără o mare transparență, o serie de servicii comerciale, variind de la construcții, catering și reparații auto.

Guvernul amână noul proiect OUG de modificare a sistemului pensiilor private: comision unic, verificarea investițiilor administratorilor prin comitet dedicat, lichiditate mai bună. Plus plan pe Hidroelectrica CITEȘTE ȘI Guvernul amână noul proiect OUG de modificare a sistemului pensiilor private: comision unic, verificarea investițiilor administratorilor prin comitet dedicat, lichiditate mai bună. Plus plan pe Hidroelectrica

Acum, Guvernul arată că investițiile pentru beneficiari precum Senatul, Camera Deputaților, Administrația Prezidențială, Curtea Constituțională implică cheltuieli foarte mari și nu mai pot fi suportate din bugetul RA-APPS, ”în contextul în care este nevoie de măsuri urgente pentru păstrarea integrității și unicității bunurilor aparținând domeniului public al statului destinate asigurării serviciilor publice de interes național și de reprezentare”. 

Prin urmare, cheltuielile pentru investițiile necesare fondului locativ de protocol și bunuri mobile ale RA-APPS se vor asigura din bugetul Secretariatului General al Guvernului (SGG), ca și cheltuielile pentru administrarea, funcționarea, conservarea, întreținerea, repararea, instruirea personalului specializat și protejarea bazei materiale destinate activității de reprezentare și protocol.

CONFIRMARE Magistrala de metrou M4 Gara de Nord-Filaret pierde finanțarea din PNRR. Ciucă promite banii pentru altă magistrală CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Magistrala de metrou M4 Gara de Nord-Filaret pierde finanțarea din PNRR. Ciucă promite banii pentru altă magistrală

Și în trecut Guvernul a fost nevoit să aloce fonduri pentru întreținerea sediilor instituțiilor publice, cu argumentul că RA-APPS nu reușește să vândă suficiente imobile și nu își atinge țintele de venituri și cheltuieli.

RA-APPS se afla pe locul al cincilea, la finele anului 2015, în topul firmelor cu acționariat de stat, cu o pierdere de 50,3 milioane lei.

De asemenea, după pierderi de 7,5 milioane euro în 2020, RA-APPS promitea să aibă pierderi în 2021 de ”doar” 6,6 milioane euro. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ra-apps
pierderi
venituri
cheltuieli
buget
guvern
ambasada
ungaria