Guvernul de la Londra a demarat actualizarea planurilor de apărare, pentru situația unui atac direct al Rusiei asupra UK. Va include scenarii pentru atacuri cu rachete convenționale sau nucleare, precum și operațiuni cibernetice

Perspective   
Guvernul de la Londra a demarat actualizarea planurilor de apărare, pentru situația unui atac direct al Rusiei asupra UK. Va include scenarii pentru atacuri cu rachete convenționale sau nucleare, precum și operațiuni cibernetice

The Telegraph dezvăluie că oficialii de la Londra au primit ordin să actualizeze planurile de contingență pentru situația în care Rusia ar ataca militar Marea Britanie, în contextul în care Kremlinul și-a modificat doctrina militară, inclusiv pe cea nucleară, și amenință că ar avea drept de retaliere inclusiv împotriva țărilor care furnizează armament ofensiv Ucrainei.

Dar planul de reziliență pentru o astfel de situație este vechi de 20 de ani și “miniștrii se tem că Marea Britanie nu numai că ar fi depășită militar de Rusia pe câmpul de luptă, dar ar fi și nepregătită și slab apărată pe plan intern”. Experții au avertizat că țara este vulnerabilă la un atac asupra infrastructurii sale naționale critice, inclusiv asupra terminalelor de gaze, a cablurilor submarine, dar și a centralelor nucleare, mai ales în condițiile în care, în 2005, atunci când aceste planuri au fost ultima dată actualizate, armele cibernetice nu reprezentau cu adevărat o amenințare, arată BiziDay.

Urmărește-ne și pe Google News
Secretarul american al Apărării ordonă o reducere cu 20% a numărului celor mai înalți gradați CITEȘTE ȘI Secretarul american al Apărării ordonă o reducere cu 20% a numărului celor mai înalți gradați
Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene

Potrivit The Telegraph, o evaluare a riscurilor, publicată în ianuarie, a constatat că un atac reușit “ar provoca victime în rândul civililor, dar și al lucrătorilor în serviciile de urgență, ar provoca pagube economice grave și ar perturba serviciile esențiale”.

Armata solicită dezvoltarea unui “Dom de Fier” similar cu cel al Israelului, un sistem integrat de apărare antiaeriană care ar proteja principalele obiective de atacurile cu drone și rachete, în condițiile în care, luna trecută, un oficial superior al Royal Air Force (RAF) a dezvăluit că, dacă prima noapte a conflictului din Ucraina s-ar fi desfășurat în Marea Britanie, rachetele rusești ar fi străpuns apărarea britanică și ar fi distrus ținte de infrastructură.

Principala îngrijorare, mai arată publicația britanică, o reprezintă atât terminalele de gaze, dar mai ales cele cinci centrale nucleare active, care, dacă ar fi lovite, ar provoca “un impact semnificativ pe termen lung asupra securității, sănătății, mediului și economiei”.

Noul plan de contingență va aborda, pentru prima dată, războiul cibernetic – despre care șefii spionajului au spus că este acum una dintre cele mai mari amenințări cu care se confruntă Marea Britanie. Ken McCallum, directorul MI5, serviciul secret intern, a declarat în octombrie că numărul atacurilor cibernetice investigate de agenție a crescut cu 48% într-un an.

viewscnt
Afla mai multe despre
guvern
londra
aparare