ÎCCJ a decis încetarea procesului față de oamenii de afaceri Dorin Cocoș și Gheorghe Stelian și față de fostul președinte ANRP Crinuța Dumitrean și de fostul vicepreședinte al instituției Sergiu Diacomatu în urma prescripției penale

ÎCCJ a decis încetarea procesului față de oamenii de afaceri Dorin Cocoș și Gheorghe Stelian și față de fostul președinte ANRP Crinuța Dumitrean și de fostul vicepreședinte al instituției Sergiu Diacomatu în urma prescripției penale
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 dec 2022

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis încetarea procesului față de oamenii de afaceri Dorin Cocoș și Gheorghe Stelian, condamnați la trei ani de închisoare, respectiv șase ani de închisoare în dosarul despăgubirii frauduloase a lui Gheorghe Stelian de către Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), ca urmare a intervenției prescripției penale.

Aceeași decizie a fost luată și în cazul fostului președinte ANRP Crinuța Dumitrean și al fostului vicepreședinte al instituției Sergiu Diacomatu, condamnați în prima instanță la șapte ani și jumătate de închisoare cu executare, arată news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
GALERIE FOTO Cum arată blocul din Suceava după explozie CITEȘTE ȘI GALERIE FOTO Cum arată blocul din Suceava după explozie
Evenimente
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis încetarea procesului penal față de Crinuța Dumitrean, Sergiu Diacomatu și Gheorghe Stelian, judecați pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale. De asemenea, magistrații au decis încetarea procesului și față de Dorin Cocoș, judecat pentru trafic de inflență, tot în urma intervenției prescripției răspunderii penale. 
 
ÎCCJ a mai hotărât să mențină dispoziția de confiscare specială de la Dorin Cocoș a sumei de 10 milioane de euro și l-a obligat pe Emil Nuțiu, în solidar cu Crinuța Dumitrean, Sergiu Diacomatu și Gheorghe Stelian, la plata sumei de 218.353.075 lei, cu titlu de despăgubiri civile. 
 
O altă hotărâre luată de instanță a fost respingerea, ca nefondate, a apelurilor declarate de Emil Nuțiu și Lăcrămioara Alexandru.
 
Decizia ÎCCJ este definitivă. 

ÎCCJ a respins contestația în anulare a lui Liviu Dragnea la condamnarea sa în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman. Decizia este definitivă CITEȘTE ȘI ÎCCJ a respins contestația în anulare a lui Liviu Dragnea la condamnarea sa în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman. Decizia este definitivă

În iunie 2018, Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat pe omul de afaceri Dorin Cocoș la trei ani și o lună de închisoare cu executare pentru trafic de influență, în timp ce fiul acestuia, Alin Cocoș, a fost achitat. În cazul lui Dorin Cocoș s-a dispus și confiscarea a 10 milioane de euro.
 
De asemenea, magistrații instanței supreme i-au condamnat la șapte ani și șase luni de închisoare cu executare pe Crinuța Dumitrean și pe Sergiu Diacomatu, în timp ce omul de afaceri Gheorghe Stelian a primit șase ani de închisoare.
 
În același dosar, fosta șefă DIICOT Alina Bica a fost achitată. 
 
Magistrații au pronunțat, de asemenea, decizii de achitare pentru ceilalți inculpați din acest dosar Cătălin Teodorescu, Remus Baciu, Emil Nuțiu, Oana Vasilescu, Dragoș Bogdan, Ionuț Florentin Mihăilescu și Lăcrămioara Alexandru, care erau membri ai Comisei pentru Stabilirea Despăgubirilor de la ANRP.

EXCLUSIV Povestea vânzării telefericului din Sinaia, din portofoliul lui Adrian Sârbu. Plângere penală la DNA și solicitare de sechestru CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Povestea vânzării telefericului din Sinaia, din portofoliul lui Adrian Sârbu. Plângere penală la DNA și solicitare de sechestru

În acest dosar, Alina Bica a fost trimisă în judecată de procurorii DNA în decembrie 2014. Bica făcea parte, la data faptelor, din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor de la ANRP, alături de Crinuța Dumitrean, fosta șefă a ANRP, Sergiu Diacomatu și Remus Baciu, foști vicepreședinți ai instituției, deputatul Cătălin Teodorescu, Dragoș George Bogdan, fost vicepreședinte al ANAF, Oana Vasilescu și Lăcrămioara Alexandru. Gheorghe Stelian și expertul evaluator Emil Nuțu au fost, de asemenea, trimiși în judecată.

Celălalt membru al comisiei, deputatul Marko Attila, va fi cercetat separat deoarece a plecat din țară. Ei sunt acuzați de abuz în serviciu pentru că ar fi aprobat despăgubirea lui Gheorghe Stelian cu 89 de milioane de euro, pentru un teren din București supraevaluat cu 62 de milioane de euro. În acest dosar a fost trimis în judecată și omul de afaceri Dorin Cocoș, suspectat că a solicitat 10 milioane de euro de la Gheorghe Stelian pentru a interveni pe lângă comisia de la ANRP.
 
Potrivit DNA, în iunie 2014, Alina Bica ar fi primit prin intermediul fostului său consilier Ionuț Mihăilescu și în cote egale cu acesta un teren de 4.425 metri pătrați în Snagov, în legătură cu validarea pe care Alina Bica ar fi dispus-o la 15 martie 2011, în calitate de secretar de stat și de reprezentantă a Ministerului Justiției în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, a unui dosar de despăgubire pentru un teren din Capitală.

viewscnt
Afla mai multe despre
dorin cocoș
spalare de bani