În ultimii doi ani a încetinit puternic ritmul de îmbunătățire a percepției liderilor de business privind practicile de fraudă și corupție - studiu

Perspective   
În ultimii doi ani a încetinit puternic ritmul de îmbunătățire a percepției liderilor de business privind  practicile de fraudă și corupție - studiu

Ritmul de îmbunătățire a percepției liderilor din business asupra fenomenului corupției din România a încetinit semnificativ în ultimii doi ani. Astfel, în prezent, peste o treime (34%) dintre managerii de companii apreciază că fenomenul corupției este larg răspândit în România, procentajul fiind în scădere ușoară față de 36% în 2016, potrivit unui studiu EY. Dacă în ultimii doi ani, îmbunătățirea a fost de numai 2% (două puncte procentuale), în intervalul 2014-2016, percepția șefilor din companii asupra corupției s-a îmbunătățit cu 10% (10 puncte procentuale), de la 46% în 2014, la 36% în 2016. Motivul evoluției pozitive este "întărirea semnificativă a aplicării legii în ultimii 10 ani de către DNA", potrivit studiului.

În ultimii cinci ani, piețele emergente au înregistrat schimbări semnificative și o dezvoltare puternică, devenind centre de putere economică și stimulând dezvoltarea globală.

Urmărește-ne și pe Google News

Cu toate acestea, schimbările din zona de reglementare și intensificarea luptei anticorupție modifică perspectivele legate de riscuri. Iar organizațiile trebuie să aibă în vedere aceste provocări: deși piețele emergente sunt foarte promițătoare și oferă oportunități din abundență, riscurile tot mai prezente legate de fraudă, mită și corupție rămân potențiale obstacole în calea creșterii lor, arată un studiu EY care sondează percepția privind situațiile de fraudă în piețele emergente.

Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
Studiu EY: 36% din liderii din business români consideră că practicile de mită și corupție sunt răspândite în mediul de afaceri CITEȘTE ȘI Studiu EY: 36% din liderii din business români consideră că practicile de mită și corupție sunt răspândite în mediul de afaceri

În general, directorii de corporații din piețele emergente afirmă că au văzut doar o ușoară îmbunătățire a mediului de afaceri în privința fraudei și corupției în ultimii patru ani. În unele țări au avut loc schimbări semnificative de percepție legate de practicile de fraudă și corupție. În România această percepție a scăzut de la 46% la 34%, potrivit EY.

Dragnea anunță restructurări importante și amputări de personal în sistemul bugetar cu instituții „umflate” și încasări de „sinecuri”. „O să țipe că dăm afară mii de oameni. Pot să țipe!” CITEȘTE ȘI Dragnea anunță restructurări importante și amputări de personal în sistemul bugetar cu instituții „umflate” și încasări de „sinecuri”. „O să țipe că dăm afară mii de oameni. Pot să țipe!”

Prin urmare, un demers important pe care companiile multinaționale care operează pe piețele emergente trebuie să-l susțină este asimilarea și aplicarea mai riguroasă a legislației locale anticorupție în procedurile interne și externe.

42% dintre participanții la studiu consideră că frauda și corupția reprezintă unele dintre cele mai mari riscuri pentru afacerile lor, față de 29% dintre respondenții de pe piețele dezvoltate. Peste 52% dintre participanții chestionați consideră că practicile legate de corupție sunt mai răspândite pe piețele emergente, unde se produc pe scară largă, comparativ cu 20% pe piețele dezvoltate.

Comparativ cu datele din ediția din 2012, nivelurile percepute de mită și corupție pe piețele emergente s-au dublat față de cele de pe piețele dezvoltate. Având în vedere creșterea nivelului de reglementare, eforturile de punere în aplicare și de respectare a conformității pe piețele emergente, este îngrigorător faptul că acest decalaj nu s-a redus.

16% dintre respondenții de pe piețele emergente au recunoscut că "a da mită este o practică obișnuită pentru a câștiga contracte". În acest context, sondajul constată că există multe situații în care organizațiile, angajații sau reprezentanții consideră necesară o anumită formă de stimulare pentru o terță parte pentru a garanta supraviețuirea companiei. Activitățile cu risc ridicat includ obținerea de licențe, achizițiile, facturarea, plățile pentru materiale și consumabile. O mită poate varia, de exemplu, de la o mică sumă de bani pentru a facilita eliberarea mărfurilor din vamă, până la sute de mii de USD pentru a câștiga o licitație publică pentru un proiect important de infrastructură.

Riscul de urmărire penală pentru companie trece dincolo de activitatea propriilor angajați legată de activitatea de corupție în relația cu reprezentanții terțelor părți, extinzându-se asupra distribuitorilor, agenților sau partenerilor.

Mai mult, raportul EY arată că sunt încă mulți directori care cred că este acceptabilă acordarea de plăți în numerar în schimbul unor avantaje comerciale. 19% dintre respondenții din piețele emergente au considerat că acest lucru ar putea fi justificat, comparativ cu doar 6% pe piețele dezvoltate.

În multe țări, tradițiile culturale, cum ar fi mesele, oferirea de cadouri și divertisment de calitate sunt considerate a fi parte integrantă a relațiilor de business. Cu toate acestea, astfel de practici au devenit mult mai puțin obișnuite în ultimii ani, în special în piețele dezvoltate. În piețele emergente, încercarea de a obține un avantaj comercial prin oferirea unor astfel de dovezi de ospitalitate înainte de a încheia o afacere sau un contract important, pun companiile și pe directorii acestora sub riscul potențial de a fi considerați responsabili de dare de mită în temeiul legislației anticorupție în vigoare.

Studiul identifică și o serie de factori economici care pot determina situații de fraudă. În majoritatea piețelor emergente, există o diferență semnificativă între veniturile angajaților din sectorul privat și ale celor din sectorul public, iar tentația celor din sectorul public de a dobândi un câștig personal poate fi mult mai mare.

viewscnt
Afla mai multe despre
coruptie
frauda
ey