Aproape două treimi dintre elevii de clasele a XI-a și a XII-a din România și-ar alege, după finalizarea studiilor, un loc de muncă în IT (32%) sau medicină (31%), arată rezultatele unui sondaj de opinie, realizat de INACO - Inițiativa pentru Competitivitate, în cadrul proiectului Ghidul Meseriilor Viitorului.
În același context, 13% dintre cei chestionați au menționat că domeniul economic, al managementului și al antreprenoriatului este atractiv pentru un viitor job, iar 8% ar opta pentru un loc de muncă în domeniul juridic (avocat, jurist, procuror, judecător), scrie Agerpres.

21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
"Interesant este că, pentru tineri, un loc de muncă în poliție sau armată (6%) este de două ori mai atractiv decât în educație sau sport. Interesul pentru meseria de profesor este exprimat de elevi în proporție de doar 3%. Printre meseriile 'exotice' menționate în răspunsurile la chestionare regăsim: pilot de drone și miner spațial. Unu din doi elevi consideră că noile meserii ale viitorului vin din domeniul roboticii, inteligenței artificiale și al calculatoarelor, 16% din imprimarea 3D, 14% din realitatea virtuală, 13% din internetul tuturor lucrurilor și 6% din blockchain", arată rezultatele sondajului citat.
Sondajul de opinie al INACO a fost realizat, în perioada septembrie - noiembrie 2018, pe un eșantion de peste 1.300 de elevi, părinți și profesori din București, Timișoara și Pitești, în cadrul proiectului 'Ghidul Meseriilor Viitorului'.