Președintele Xi Jinping propune un nou model de securitate globală: ”Să ne opunem construirii securității naționale pe baza insecurității în alte țări”

Președintele Xi Jinping propune un nou model de securitate globală: ”Să ne opunem construirii securității naționale pe baza insecurității în alte țări”
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 apr 2022

Președintele chinez Xi Jinping a reconfirmat opoziția Chinei față de sancțiunile unilaterale într-un discurs, fără a menționa direct acțiunile punitive ale Occidentului împotriva Rusiei pentru invadarea Ucrainei, notează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

China a criticat în mod repetat sancțiunile occidentale, inclusiv cele împotriva Rusiei, dar a avut grijă să nu acorde asistență Moscovei ce ar putea conduce la sancțiuni impuse Beijingului, scrie Agerpres.

România a recuperat doar 53 milioane dolari de la prietenii străini ai lui Ceaușescu. Ce state ne datorează sume considerabile CITEȘTE ȘI România a recuperat doar 53 milioane dolari de la prietenii străini ai lui Ceaușescu. Ce state ne datorează sume considerabile

Într-un discurs video la conferința anuală a Forumului Boao pentru Asia (BFA) pe Insula Hainan din sudul Chinei, Xi a avertizat că „decuplarea” economică și tacticile de presiune precum întreruperea lanțurilor de aprovizionare nu ar putea funcționa.

„China ar dori să propună o inițiativă de securitate globală” care să susțină „principiul indivizibilității securității”, a spus Xi.

„Ar trebui să menținem principiul indivizibilității securității, să construim o arhitectură de securitate echilibrată, eficientă și durabilă și să ne opunem construirii securității naționale pe baza insecurității în alte țări”, a adăugat el.

Rusia insistă ca guvernele occidentale să respecte un acord din 1999 bazat pe principiul „securității indivizibile” potrivit căruia nicio țară nu-și poate consolida propria securitate în detrimentul altora.

China și Rusia s-au apropiat din ce în ce mai mult, iar China a refuzat să condamne invadarea Ucrainei de către Rusia, pe care Moscova o numește „operațiune specială”. China a dat vina pentru criza din Ucraina pe expansiunea NATO spre Est.

Xi a spus că sunt necesare eforturi pentru a stabiliza lanțurile de aprovizionare globală, dar a adăugat că economia Chinei este rezistentă și că tendința ei pe termen lung nu s-a schimbat.

Economia Chinei trece printr-o perioadă turbulentă din cauza impactului eforturilor sale agresive de a stopa răspândirea COVID-19, în special în hub-ul economic Shanghai. Xi nu a menționat criza COVID în China, în timpul discursului.

viewscnt
Afla mai multe despre
xi jinping
china