Proiect: La fiecare 3 ani de activitate, un antreprenor primește 1 an de vechime în plus

Proiect: La fiecare 3 ani de activitate, un antreprenor primește 1 an de vechime în plus
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 2 mai 2018

Antreprenorii ar putea beneficia de 1 an de vechime suplimentară în muncă pentru fiecare trei ani de activitate ca liber întreprinzător în mediul privat, reiese dintr-un proiect de lege depus recent la Parlament.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Argumentul este că la nivelul Parlamentului European există deja propuneri în acest sens, ”în așa fel încât antreprenorilor să li se recunoască activitatea depusă, în condițiile în care cotizează la sistemul de asigurări sociale de două ori, dată în calitate de angajatori și a doua oară prin contribuția aferentă angajatului”.

Deputați: Curtea de Conturi nu va mai controla oportunitatea cheltuirii banilor publici, ci doar legalitatea. La achiziții publice, opinia ANAP va fi obligatorie pentru Curte CITEȘTE ȘI Deputați: Curtea de Conturi nu va mai controla oportunitatea cheltuirii banilor publici, ci doar legalitatea. La achiziții publice, opinia ANAP va fi obligatorie pentru Curte

Este propusă, în acest scop, completarea Legii privind sistemul unitar de pensii publice cu un nou articol, potrivit căruia: ”Persoanele care au desfășurat activitate economică de liber întreprinzător (persoană fizică autorizată, micro-întreprindere, întrerpindere individuală, asociație familială) sau activitate de antreprenoriat în mediul privat (inclusiv profesii liberale) minimum 3 ani, le este acordată vechime în muncă de cel puțin un an”.

Pe lângă formularea extrem de largă a textului de lege, care vorbește de vechime în muncă de cel puțin un an acordată la minimum 3 ani, autorul include în lege și un tabel din care reiese că la fiecare 3 ani de activitate este calculat un spor de vechime de câte 1 an.

Proiect: La fiecare 3 ani de activitate, un antreprenor primește 1 an de vechime în plus
Proiect: până la egalizarea vârstei de pensionare cu bărbații, femeile să poată lucra până la 65 de ani CITEȘTE ȘI Proiect: până la egalizarea vârstei de pensionare cu bărbații, femeile să poată lucra până la 65 de ani

”Ideea acestui proiect are la bază și o argumentare logică: munca fizică este contabilizată prin diferite acte normative ca și vechime în activitate, ca și angajați aceștia sunt protejați în apropierea vârstei de pensionare, măcar sub aspectul criteriului vechimii în muncă, în schimp persoanele care au desfășurat activitate economică de liber întreprinzător persoană fizică autorizată, micro-întreprindere, întrerpindere individuală, asociație familială) sau activitate de antreprenoriat în mediul privat (inclusiv profesii liberale) nu le este recunoscută nici o (nicio, corect – n. red.) contribuție fizică, financiară sau intelectuală”, este argumentația din document.

viewscnt
Afla mai multe despre
antreprenor
vechime
munca
suplimentar
proiect
lege