Regina Elizabeth a II-a promulgă Brexitul cu opt zile înaintea marii plecări

Regina Elizabeth a II-a promulgă Brexitul cu opt zile înaintea marii plecări
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 ian 2020

Regina Elizabeth a II-a a promulgat joi acordul Brexitului, una dintre ultimele etape înainte ca Regatul Unit să-și consume divorțul cu Uniunea Europeană (UE), după trei ani de sfâșieri, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Cu opt zile înaintea marelui salt, regina Elizabeth a II-a și-a dat asentimentul regal textului care reglementează modalitățile rupturii după 47 de ani de mariaj tumultuos cu UE, a anunțat pe Twitter ministrul Brexitului Steve Barclay.

Textul a fost adoptat definitiv miercuri seara de Parlament, scrie News.ro.

2019, al doilea an consecutiv în care Japonia înregistrează un deficit al balanței comerciale CITEȘTE ȘI 2019, al doilea an consecutiv în care Japonia înregistrează un deficit al balanței comerciale

”Uneori am avut impresia că nu vom trece niciodată linia de sosire a Brexitului, dar am făcut-o”, reacționa după acest vot, citat într-un comunicat, premierul conservator Boris Johnson.

”Putem acum să uităm ranchiunele și disensiunile acestor ultimi trei ani și să ne concentrăm asupra implementării unui viitor radios și palpitant”, adăuga el.

Tratatul retragerii este necesar să fie ratificat de Parlamentul European (PE) la 29 ianuarie, pentru ca regatul Unit să poată deveni primul stat membru care părăsește UE la 31 ianuarie, la ora locală 23.00 (sâmnbătă, 1 februarie, 1.00, ora României) și să dea pagina celor trei ani de tergiversări și dezbateri acrimonioase.

Flamboaiantul Boris Johnson a reușit acolo unde precedenta locatară a Downing Street, Theresa May, nu a putut. Promulgarea textului, care traduce în legea britanică acordul divorțului - de 353 de pagini încheiat în octombrie -, marchează o mare victorie a liderului conservator, ajuns la putere în iulie 2019 pozând drept salvatorul Brexitului.

NEGOCIERI COMPLEXE

Zdrobitoarea victorie a conservatorilor în alegerile legislative de luna trecută a schimbat situația - spre marea nemulțumire a Partidului Liberal-Democrat (Lib-dem, proeuropean), al cărui președintre interimar Ed Davey a promis pe Twitter ”sănu lase niciodată flacăra proeuropeană să moarî în Regatul Unit”.

Acordul Brexitului prevede modalitățile divorțului, garantând drepturile cetățenilor și rezolvând bătaia de cap a frontierei irlandeze.

El vizează mai ales să garanteze o ruptură blândă, prevăzând o perioadă de tranziție până la sfârșitul lui 2020, în care Regatul Unit și UE urmează să-și negocieze viitoarea relație, mai ales în domeniul comercial.

Regatul Unit se pregătește să înceapă un nou capitol al istoriei sale, însă el are încă de înfruntat provocări importante, mai ales negocierile care se anunță deja complexe cu UE, principalul său partener comercial.

Londra dorește să o facă într-un timp record, până la sfârșitul anului, și exclude orice prelungire a perioadei de tranziție, în care britanicii continuă să aplice reglementările europene, fără să ia parte la decizii.

Bruxellesul consideră acest calendar foarte strâns.

Boris Johnson urmează să-și detalieze viziunea viitorului acord comerical într-un discurs la începutul lui februarie, potrivit unei surse guvernamentale. El a anunțat anterior că vrea un acord de liber-schimb de tip canadian, fără o aliniere.

Este în ”interesul” ambelor părți ”să aibă un acord de liber-schimb fantastic, fără taxe vamale, fără cote”, a declarat el, răspunzând miercuri unor întrebări ale publicului pe Facebook.

”Noi abordăm viitoarele etape ale acestui proces într-un spirit amical și nu vedem de ce nu am putea să obținem un acord global cu UE care să funcționeze pentru ambele tabere până la sfârșitul lui 2020”, a adăugat joi purtătorul său de cuvânt.

Londra intenționează să-și negocieze propriile tratate de liber-schimb cu țări terțe și face ochi dulci mai ales Statelor Unite, care speră să-l încheie ”anul acesta”, a declarat joi, la Davos, secretarul american al Trezoreriei Steven Mnuchin.

viewscnt
Afla mai multe despre
regina elizabeth a ii-a
brexit