Decizie, avizată: Marile magazine, obligate să înființeze centre de prim ajutor

Decizie, avizată: Marile magazine, obligate să înființeze centre de prim ajutor
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 11 mar 2024

Centrele comerciale, parcurile comerciale, hipermagazinele, supermagazinele, precum și orice altă structură de vânzare cu suprafață mai mare de 2.000 metri pătrați vor avea obligația să înființeze centre de prim ajutor pentru acordarea asistenței medicale de urgență. În cadrul acestora, magazinele trebuie să aibă angajat personal cu pregătire în acordarea primului ajutor, conform unui proiect legislativ al actualei puteri, prezentat anterior de Profit.ro și adoptat acum de senatori. Înființarea centrelor va fi obligatorie la fiecare 2.000 mp.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Inițiatorii proiectului arată că numărul persoanelor care vin la cumpărături este foarte mare și de diferite vârste, de la copii până la persoane de vârsta a treia.

”Astfel, situațiile care pot necesita asistență de urgență sunt variate și singura șansă a acestora de a supraviețui poate fi primul ajutor acordat în regim de urgență. În acest sens, considerăm că centrele de prim ajutor care s-ar inființa în cadrul acestor comercianți, cu personal calificat pentru a face resuscitare sau alte manevre de salvare a vieții, constitue diferența dintre viață și moarte, cu atât mai mult cu cât în anumite situații timpul nu favorizează pacientul”, sunt argumentele invocate în sprijinul măsurilor propuse.

În timp ce Guvernul nu mai vrea să autorizeze automobile Uber și Bolt mai vechi de 5 ani, în Parlament este pregătită creșterea vechimii taxiurilor la 10 ani CITEȘTE ȘI În timp ce Guvernul nu mai vrea să autorizeze automobile Uber și Bolt mai vechi de 5 ani, în Parlament este pregătită creșterea vechimii taxiurilor la 10 ani

Noile obligații propuse

- Centrele comerciale, parcurile comerciale, hipermagazinele, supermagazinele precum și orice altă structură de vânzare cu suprafață mai mare de 2.000 mp, utilizată pentru comerț specializat ori nespecializat, care comercializează mărfuri alimentare și/sau nealimentare au obligația de a institui în spațiul lor centre de prim ajutor pentru acordarea asisțentei medicale de urgență.

- Centrul de prim ajutor se constitue în funcție de suprafața comercianților, astfel încât la fiecare 2.000 mp să existe un centru de prim ajutor.

- Centrul de prim ajutor trebuie să fie dotat cu trusă pentru acordarea asistenței medicale de urgență, astfel încât personalul încadrat în respectivul centru să poata acorda asistență medicală până la sosirea ambulanței, și cu cel puțin un defibrilator, în funcție de suprafața comerciantului.

- Personalul încadrat în centrul de prim ajutor trebuie să fie absolvent de cel puțin studii medii și să aibă pregătire în acordarea primului ajutor. 

Inițial proiectul prevedea pentru personal studii sanitare postliceale sau superiore și xperiența necesară pentru a putea interveni în caz de urgență.

Lege pregătită: Agenții imobiliari vor avea noi obligații, plus o plată anuală impusă. ANCPI va supraveghea piața CITEȘTE ȘI Lege pregătită: Agenții imobiliari vor avea noi obligații, plus o plată anuală impusă. ANCPI va supraveghea piața

Proiectul prevede amendã de la 12.000 lei la 14.000 lei pentru nerespectarea înființării centrelor de prim ajutor.

Pentru a intra în vigoare, proiectul mai trebuie adoptat de deputați și promulgat de șeful statului.

viewscnt
Afla mai multe despre
magazine
comerț
prim ajutor
asistență
medical
obligație
personal
sanitar
studii