Derogare de la Legea construcțiilor pentru panouri fotovoltaice amplasate pe suprafețele amenajărilor piscicole de stat

Derogare de la Legea construcțiilor pentru panouri fotovoltaice amplasate pe suprafețele amenajărilor piscicole de stat

Sursă foto: Facebook

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 21 iun 2024

Concesionarii, chiriașii și arendașii de amenajări piscicole aflate în proprietatea statului sunt pe cale să primească derogare de la Legea construcțiilor pentru amplasarea de panouri fotovoltaice pe suprafețele acestora.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Prevederea a fost introdusă de către comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților în raportul de adoptare a unui proiect de modificare a Legii acvaculturii.

Câte sisteme Patriot are România acum și cu câte va rămâne după ce va dona unul Ucrainei CITEȘTE ȘI Câte sisteme Patriot are România acum și cu câte va rămâne după ce va dona unul Ucrainei

Prin derogare de la prevederile art. 3 alin. (1) lit. c) și ale anexei nr. 2 din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții (…), amplasarea de instalații de producere a energiei fotovoltaice pe suprafețele amenajărilor piscicole din domeniul public/privat al statului, și aflate în administrarea Agenției Naționale de Pescuit și Acvacultură, de către concesionari, arendași sau chiriași, se face cu acordul administratorului, conform avizului de gospodărire a apelor, cu respectarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012 (…)″, este amendamentul introdus de către comisii, inițiat de PSD.

Se derogă astfel de la prevederea din Legea construcțiilor potrivit căreia ″Construcțiile civile, industriale, agricole, cele pentru susținerea instalațiilor și utilajelor tehnologice, pentru infrastructură de orice fel sau de oricare altă natură se pot realiza numai cu respectarea autorizației de construire, precum și a reglementărilor privind proiectarea și executarea construcțiilor, pentru (…) noi capacități de producere, transport, distribuție a energiei electrice și/sau termice, precum și de reabilitare și retehnologizare a celor existente″.

Klaus Iohannis se retrage din competiția pentru șefia NATO. România susține candidatura lui Mark Rutte CITEȘTE ȘI Klaus Iohannis se retrage din competiția pentru șefia NATO. România susține candidatura lui Mark Rutte

Amendamentul mai stipulează că Agenția Națională de Pescuit și Acvacultură își dă acordul pentru amplasarea instalațiilor fotovoltaice, pentru maximum 25% din suprafața amenajării piscicole concesionate, arendate sau închiriate, pentru o perioadă valabilă până la încetarea contractului în baza căruia este exploatată amenajarea piscicolă.

După cum a relatat Profit.ro, anul acesta a primit aviz tehnic de racordare (ATR) un proiect de producție de energie solară cu putere instalată de de peste 180 MW, cu panouri fotovoltaice flotante, care ar urma să fie amplasat pe lacul de acumulare Gălățui, din județul Călărași, folosit pentru irigații și pescuit.

BNR a avut un profit dublu în 2023. 80% se duce la bugetul de Stat CITEȘTE ȘI BNR a avut un profit dublu în 2023. 80% se duce la bugetul de Stat

Dezvoltator este o companie de acvacultură controlată indirect de Mihaela Cosmi, care în trecut a fost parteneră de afaceri cu ex-liderul Serviciului de Telecomunicații Speciale (STT), generalul Marcel Opriș.

Mai recent, compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, controlat de stat prin ministerul de profil, a primit acord de mediu pentru un proiect-pilot de construire a unui parc fotovoltaic plutitor pe Olt, cu putere instalată de 10 MW.

viewscnt
Afla mai multe despre
modificare legea acvaculturii
panouri fotovoltaice amenajări piscicole