În 2020, puternic lovit de pandemia COVID, a solicitat protecție împotriva falimentului. A anunțat atunci că se află în cea mai dificilă criză din istoria companiei.
Lucrările pe Autostrada Unirii A8 avansează deja, la trei săptămâni de la emiterea ordinului de începere,, constructorul UMB intensificând mobilizarea pe sectorul Leghin – Târgu Neamț – Moțca.
Grupul belgian Turbos Hoet a cumpărat integral compania românească TH Trucks, după ce în primă fază a preluat jumătate din firma controlată de Gheorghe Ioan Chița.
Volkswagen a anunțat un parteneriat cu cel mai mare producător de baterii auto de tracțiune din lume, CATL, pentru dezvoltarea în comun de baterii „la prețuri competitive”, care însă vor fi folosite, cel puțin deocamdată, pe piața din China. Constructorul german spune că va fi vizat și domeniul „battery swapping”, în care deocamadată investește doar marca Nio.
Bundesbank (BuBa) s-a declarat în favoarea relaxării pragului de îndatorare în Germania, unde datoria publică este scăzută și există o mare nevoie de investiții în infrastructură și apărare, transmite agenția Reuters.
Toate companiilor românești prezente în indicii de piețe emergente ai FTSE Russell au fost menținute în componența acestora și alte 3 nume noi au fost adăugate.
Startup-urile originare din țările din Europa de Est și de Sud-Est înregistrează o dinamică din ce în ce mai mare, cursa investițiilor fiind condusă de către Turcia care se distanțează tot mai mult de celelalte țări, arată o analiză Kathimerini citată de Rador
Scăderea masivă a vânzărilor de automobile din Europa în ultimii cinci ani, după pandemia de Covid, a făcut în așa fel încât industria auto europeană să ajungă la o supracapacitate de producție, care se traduce prin rate mici de utilizare a fabricilor existente. O analiză privind situația din Germania, cea mai mare țară producătoare de vehicule din Europa, arată cum au stat anul trecut cei mai mari constructori auto din acest punct de vedere.
Pe impulsul corectiv, indicele celor mai tranzacționate acțiuni românești este la cea de-a 3-a ședință consecutivă de deprecieri.
Lanțul de cafenele Starbucks a decis să concedieze peste 1.000 de angajați, din zona corporate, dar și să scoată din meniu băuturi apreciate ca fiind complexe și nepopulare, într-o încercare de a relansa vânzările.