6,1 milioane de tone de paste produse anul trecut în UE, în valoare de 7,8 miliarde de euro

6,1 milioane de tone de paste produse anul trecut în UE, în valoare de 7,8 miliarde de euro
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 oct 2023

Țările Uniunii Europene au produs anul trecut 6,1 milioane de tone de paste în valoare de 7,8 miliarde de euro, cu peste un milion de tone (20%) mai mult față de nivelul de acum cinci ani (5,1 milioane de tone în 2017), arată datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Italia este de departe statul membru UE lider în producția de paste. Cu 4,2 milioane de tone de paste produse anul trecut, în valoare de 5,1 miliarde de euro, Italia este responsabilă pentru 68% din producția totală a UE în ceea ce privește cantitatea și 66% în ceea ce privește valoarea, scrie Agerpres.

Prețurile la cacao sunt la cel mai ridicat nivel din ultimi 44 de ani CITEȘTE ȘI Prețurile la cacao sunt la cel mai ridicat nivel din ultimi 44 de ani

În același timp, Italia este și principalul exportator de paste din UE (2,1 milioane de tone exportate, reprezentând 77% din totalul exporturilor UE). Mai mult de jumătate din exporturile de paste sunt expediate în alte state membre UE.

În total, aproape 2,8 milioane de tone de paste au fost exportate de statele membre UE în 2022 și mai mult de jumătate (56%) din această cantitate a fost expediată în alte state membre UE.

Principalele țări importatoare din UE sunt Germania (414.758 tone de paste importate în 2022, reprezentând 27% din totalul importurilor statelor membre UE) și Franța (358.117 tone, 23%).

În afara blocului comunitar, principalele destinații ale exporturile UE de paste au fost anul trecut Marea Britanie (309.030 tone, echivalentul a 25% din totalul exporturilor de paste în afara UE) și statele Unite (262.877 tone, 22%).

Datele Eurostat au fost publicate cu ocazia celebrării, în 25 octombrie, a Zilei internaționale a pastelor. 

viewscnt
Afla mai multe despre
paste
ue