Africa de Sud și UE au ajuns la un acord pentru eliberarea containerelor cu citrice blocate în porturi

Africa de Sud și UE au ajuns la un acord pentru eliberarea containerelor cu citrice blocate în porturi
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 aug 2022

Africa de Sud, al doilea mare exportator mondial de citrice după Spania, a ajuns la un acord cu Uniunea Europeană pentru eliberarea mai multor mii de containere cu citrice care au fost blocate în porturile de pe continent pentru că nu au respectat noile reguli de import, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Noile măsuri obligă exportatorii să aplice tratamente frigorifice portocalelor care se îndreaptă spre Europa și de asemenea să prezinte declarații fitosanitare pentru grapefruit și mandarine, în cadrul eforturilor destinate stopării răspândirii moliei cu coada falsă, un dăunător din Africa de Sud care se hrănește cu citrice, scrie Agerpres.

FOTO Hotelul monument istoric al falimentarei City Insurance a fost ofertat pe piață CITEȘTE ȘI FOTO Hotelul monument istoric al falimentarei City Insurance a fost ofertat pe piață

Aceste măsuri au fost anunțate în data de 21 iunie și au intrat în vigoare în data de 24 iunie, când multe nave încărcate cu citrice din Africa de Sud erau deja în drum spre Europa. Departamentul pentru Agricultură din Africa de Sud a informat joi că impunerea bruscă a noilor măsuri a făcut ca peste 2.000 de containere încărcate cu citrice din Africa de Sud, cu o valoare estimată la 31 de milioane de dolari, să fie blocate în porturile europene.

„Acordul prevede ca livrările să fie tratate frigorific la facilitățile din UE iar fructele care au fost tratate vor primi noi certificate care respectă noile reguli”, a precizat Departamentul pentru Agricultură din Africa de Sud într-un comunicat de presă.

Europa este cea mai mare piață pentru citricele din Africa de Sud. Industria generează venituri la export de 30 de miliarde de rand (un dolar SUA = 16,2495 rand) și anul trecut asigura peste 100.000 de locuri de muncă, potrivit datelor furnizate de Asociația cultivatorilor de citrice din Africa de Sud.

viewscnt
Afla mai multe despre
citrice
africa de sud